Srpanj 21, 2012 3980

Ambicioznom projektom Moje misto, moje vrime, udruga Šibenik-meteo započinje svoje službeno djelovanje

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

sibenik-meteo
U prošlosti ljudi su na različite načine prognozirali vrijeme jer su informacijski bili odsječeni od ostatka svijeta i jedino su se mogli pouzdati u svoja vlastita zapažanja, razmišljanja i iskustva.

Razvojem suvremene znanosti i pronalaskom termometra i barometra došlo je do kvalitetnijeg i preciznijeg pračenja vremena, a samim time i prognoziranja.

Danas se meteorološke postaje postavljaju osim zbog dobivanja osnovnih meteo parametara i klimatskog pračenja vremena na nekom prostoru i zbog što kvalitetnijeg dobivanja vremenskih prognoza.

Naime s većim brojem meteo postaja koje su umrežene u neki globalni sustav za pračenje vremena, vjerojatnost za kvalitetniju i točniju prognozu je veća.

Vodeći se tom činjenicom, nedavno osnovana meteo udruga "Šibenik-meteo" ulazi u ambiciozan projekt po nazivom „Moje misto, moje vrime" s kojim Udruga želi u svim većim mjestima u županiji postaviti automatske meteorološke postaje koje bi žiteljima tih mjesta omogućile kvalitetnu informaciju o vremenu, olakšalo donošenje nekih važnih odluka, smanjenju šteta uzrokovanih lošim vremenom, ranom upozoravanju od elementarnih nepogoda.

Uz postavljanje automatskih meteo postaja namjera udruge je da se postave i web kamere tako da krajnji korisnik ima što kvalitetniju percepciju u opažanju vremena, a ujedno te kamere imaju i funkciju promoviranja samog mjesta ali služe i kao nadzorne kamere, naročito kod prijevremenog opažanja požara.

Šibenik Meteo je trenutno jedini vremenski servis koji 24h dnevno ustupa vremenske podatke sa svojih postaja i u kratkom vremenu je naišao na veliki interes javnosti, medija, lokalnih javnih službi i gospodarstvenika.U sklopu Udruge djeluje i internet stranica na kojoj se dobiveni podaci prezentiraju, uz mnoštvo drugih informacija vezanih za vremensku situaciju.

Pored postavljanja navedenih postaja Udruga radi na promicanju i populariziranju meteorologije te bi svim osobama zainteresiranom za postavljanje meteo postaja dali savjet i pomoć prilikom postavljanja istih.

Svaki početak je težak, ali uz dobre ljude i skromne novčane priloge pomozimo im da svoj projekt uspješno realiziraju.

Priloge možete uplatiti na žiro račun udruge: 2411006 – 1120006461

Više informacija o udruzi i projektu možete dobiti na stranici www.sibenik-meteo.com

Na slici: osnivači i članovi udruge "Šibenik meteo"

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg