Lipanj 09, 2023 3773

Iznajmljivači upozoravaju: Velike cijene mogu negativno utjecati na turizam u Vodicama

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Apartmani na našoj obali ovog ljeta ne bilježe očekivanu popunjenost, a Splitski iznajmljivači žale se da se termini u srpnju i kolovozu ne pune očekivanim intenzitetom. Situaciju dodatno pogoršava rast cijena smještaja i visoke cijene u ugostiteljskim objektima. Postavlja se pitanje hoće li ovakva politika cijena na kraju imati kontraproduktivne učinke?

U potrazi za odgovorima, razgovarali smo s iskusnom privatnom iznajmljivačicom.

"Iznajmljivačica sam apartmana već dugi niz godina", kaže naša sugovornica. Kao aktivna članica raznih grupa iznajmljivača, prati zakonske i druge promjene, kako bi uvijek bila u korak s trendovima u turizmu.

Ova iznajmljivačica se bavi rezervacijama direktno sa gostima, pokušavajući izbjeći posredovanje agencija i portala. "Nastojim da cijena i gostu i meni bude optimalna, s obzirom da i agencije i portali uzimaju određeni postotak."

Ipak, naša sugovornica ističe kako nije sve tako idilično kako se čini. Cijene smještaja porasle su u odnosu na prošlu godinu za oko 25-30%, a kapaciteti nisu popunjeni ni za špicu sezone. Ova situacija se, prema njenom mišljenju, može pripisati nagloj apartmanizaciji, inflaciji, rastu cijena energenata i režija, čime je nužno povećati cijene smještaja.

"Sam posao iznajmljivača nije lagan", dodaje. "Od samog bookinga, praćenja kalendara popunjenosti, komunikacije sa potencijalnim gostima koja zna biti zaista iscrpljujuća, do čišćenja, ugošćivanja, davanja uputa, korisnih informacija, prijavljivanja, ispunjavanja raznoraznih obrazaca, računa i praćenja zakonskih obveza."

Naša sugovornica smatra da bi visoke cijene mogle ozbiljno utjecati na turizam u Vodicama. Upozorava na nedostatak sadržaja, prenapučene plaže, skupu gastronomsku ponudu. Infrastrukturni problemi, poput kanalizacije i septičkih jama, samo dodatno kompliciraju situaciju.

S obzirom na ove izazove, iznajmljivači bi trebali razmotriti nove strategije kako bi privukli goste i osigurali održivost svog poslovanja.

djelomob1.jpg