Srpanj 17, 2023 14659

Visoke cijene nakon uvođenja Eura: Jesu li Vodice postale preskupe za turiste?

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

U posljednje vrijeme često se može pročitati kako je Hrvatska nakon uvođenja eura postala skuplja destinacija. To je navodno rezultiralo nezadovoljstvom gostiju, a neki čak tvrde da više ne namjeravaju posjetiti našu zemlju. Zanimalo nas je kako se ta situacija odražava na turiste u Vodicama, popularnom turističkom odredištu. Postavili smo im nekoliko pitanja, a evo što su nam odgovorili.

Tjaša V. iz Slovenije primjećuje da su cijene u Hrvatskoj općenito porasle. Po njoj, najvidljiviji je porast cijena hrane i ugostiteljskih usluga.

"Mislim da su neke stvari postale preskupe bez razloga," rekla je. Nakon dvadeset godina ljetovanja u Vodicama, ove je godine doživjela šok zbog povećanja cijena u pekari, supermarketu i nekim restoranima. Tjaša misli da turistička mjesta poput Vodica gube goste zbog visokih cijena. Unatoč tome, planira se ponovno vratiti.

Turist iz Norveške, E.W.N., također je primijetio povećanje cijena.

"Primjećujemo da manje ljudi izlazi na večere i manje kupuje nego prije," rekao je. Ipak, smatra da su cijene u Hrvatskoj i dalje niže nego u njegovoj domovini, Norveškoj. E.W.N. pohvalio je Vodice za ljubaznost ljudi, čistoću grada, lijepe plaže i kvalitetne restorane. Unatoč promjeni cijena, planira se ponovno vratiti u Hrvatsku.

Gospođa Solbritt iz Švedske primijetila je da su cijene ove godine više nego prošle.

"Nije logično da dvije kugle sladoleda koštaju po 4 eura, s obzirom na prosječnu plaću u Hrvatskoj," izjavila je. Solbritt dolazi u Vodice gdje posjeduje vlastiti apartman, ali i dalje smatra da su ostali troškovi na razini kao u Švedskoj. Bez obzira na cijene, ona nema alternativu i planira se vratiti. Čak planira živjeti u Vodicama kada ode u mirovinu, barem 8-10 mjeseci godišnje.

Iako su cijene porasle nakon uvođenja eura, čini se da to nije odvratilo turiste od planiranja povratka u Hrvatsku i Vodice. Unatoč povećanim troškovima, ljepota i gostoljubivost naših turističkih mjesta poput Vodica još uvijek privlače posjetitelje. Ovi razgovori s turistima pokazuju da iako su cijene bitan faktor, on nije jedini kada se odlučuje o destinaciji za odmor.