Siječanj 03, 2013 4438

Uskoro kreće digitalizacija Vodičkog kina

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

mario-petrovicMario Petrović - kinooperater - uskoro će prikazivati filmove s novom opremom
Digitalizacija hrvatskih kina jedan je od najvažnijih strateških ciljeva HAVC-a i Ministarstva kulture, formuliran u Nacionalnom programu promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010. – 2014. i Strateškom planu Ministarstva kulture 2012. – 2014.
Nakon što je komisija HAVC-a bila u Vodičkom kinu krajem 2011. godine te uvidjela da naše kino ima sve potrebne uvjete za pokretanje procesa digitalizacije, ušli smo u prvi krug kina u objedinjenoj javnoj nabavi DCP projektora i opreme koju je potrebno instalirati.

Kako bi čitatelje portala Infovodice što bolje upoznali sa postupkom digitalizacije kina i što ona donosi kontaktirali smo prof. Gordanu Birin, ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Vodice.

Što je digitalizacija Kino dvorana i zašto je neophodna?

Digitalizacija je zapravo nova tehnologija prikazivanja filmova. Do sada su filmovi kopirani na velikim filmskim vrpcama i prikazivali se uz pomoć velikih kino projektora. Nekoliko posljednjih godina, a osobito posljednje godine sve je više filmskih kuća koji su napustili takav način snimanja. Primjer je i naš film Hrvoja Hribara "Koko i duhovi" ili trenutno prikazivanog filma Vlatke Vorkapić "Sonja i bik", koji uopće nisu dostupni na filmskim vrpcama već samo u digitaliziranom obliku. To je razlog zašto ne mogu biti prikazivani u našem kinu, nego samo u Cinestrarovima koji već imaju ovaj način tehnologije. Ukoliko ostanemo na dosadašnjoj kino tehnologiji nećemo više biti kompatibilni s novim kino formatima i nećemo biti u mogućnosti prikazivati nove filmske naslove.

Tko će financirati i koja je cijena digitalizacije Vodičkog kina?

Digitalizaciju vodičkog kina zajednički provode Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture i Grad Vodice i to Grad s 220.000,00 kn, odnosno 30% ukupne vrijednosti digitalizacije, ostalih 70% financirat će Ministarstvo. Ukupna cijena digitalizacije procijenjena je na oko 600.000,00 kuna.

Kad možemo očekivati provedbu digitalizacije ?

Natječaj je u tijeku i nakon što bude završen, očekujemo i da ćemo dobiti potrebne uređaje. Ugradnja ne bi trebala dugo trajati, jer nije komplicirana, sve se obavlja putem ključa, šifre i internet priključka. Ako natječaj prođe u redu ne bismo trebali dugo čekati na digitalizaciju našeg kina.

Dali će Vodičko kino nakon digitalizacije biti u mogućnosti prikazati 3d filmove?

Na žalost, digitalizacija ne znači i mogućnost prikazivanja u 3d tehnici. Za to je potrebno utrošiti dodatna sredstva u kupnju posebnog platna i još nekih uređaja i za to sigurno nećemo ulagati u dogledno vrijeme. Važno je da ćemo uz pomoć DCP projektora biti u mogućnosti prikazivati sve nove filmove, da nećemo ovisti o malom broju kopija koje se eventualno snimaju na filmske trake, već ćemo biti u mogućnosti istovremeno sa Cinestarom prikazivati nove naslove. Ono što posebno veseli je da ćemo moći prikazivati i neke nove sadržaje koje do sada nismo bili u mogućnosti, a to su direktni prijenosi baletnih, opernih i drugih predstava iz vodećih svjetskih kazališnih kuća.

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg