Lipanj 17, 2015 3011

Pismo dobre namjere grupe građana Vodica za izgradnju spomen sobe Domovinskog rata u Vodicama

Pismo dobre namjere grupe građana Vodica za izgradnju spomen sobe Domovinskog rata u Vodicama Foto: Ilustracija
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ponukani nedavnim posjetom gradu – heroju – VUKOVARU, njegovim brojnim spomenicima iz domovinskog rata 1991. g., a osobito spomen području Ovčara (gdje su nakon pada grada pogubljeni i ranjenici i građani, od strane srbočetničke vojske, njih 200 na spomenutoj lokaciji) nekolicina građana Vodica poslali su Gradu Vodicama pismo dobre namjere (prijedlog) za izgradnju spomen sobe na domovinski rat u Vodicama 1991. g.

Kako bi dodatno senzibilizirali javnost i upoznali građanstvo Vodica sa ovim hvalevrijednim prijedlogom pismo je poslano i portalu Infovodice a mi ga ovim putem objavljujemo.

Prošle su već 24 godine od „rujanskog rata" na šibenskom području pa tako i Vodicama, a 20 godina od oslobađanja okupiranih hrvatskih krajeva u istome, domovinskom ratu, a da u Vodicama, osim spomenika poginulim braniteljima na Trgu Juričev Ive Cote (i nekih pojedinačnih obilježja); ne postoji javni spomen muzejskog tipa, kakva bi trebala biti barem jedna spomen soba.

Ona bi trebala sadržavati prije svega ispisane činjenice o tom vremenu i događajima iz ratnih zbivanja na našem užem području, posebice u Vodicama samima. Obavezno bi trebala izlagati fotografije i osnovne podatke o svim poginulima i stradalima u tom razdoblju, dokumentirano i upotpunjeno autentičnim predmetima iz tog vremena. Tako bi nastalo vjerodostojno i trajno svjedočanstvo, dragocjeno kako građanima Vodica, ali i dostupno na uvid našim gostima i turistima. Stoga bi sve trebalo ispisati na više jezika.

Dostojanstven prikaz bez patetike, isključivo sa stvarnim, istinitim opisom događaja iz domovinskog rata, tako bi postao dokument vremena za buduća pokoljenja i trajni podsjetnik na to važno povijesno razdoblje naše domovine Hrvatske.

Svakako da takav projekt treba stručno i pomno osmisliti i ostvariti u dogledno vrijeme jer dolazeći u kontakt sa stranim i domaćim posjetiteljima (turistima) Vodica; svatko od nas radeći i ugošćavajući iste, godinama imamo priliku sami (manje ili više dosljedno) upoznavati druge sa činjenicama iz tog vremena. Spomen soba na domovinski rat u Vodicama dala bi potpune i prave odgovore sa svim političkim parametrima i bila bi vjerodostojna i trajna.

Kao primjer navodimo spomen sobu u Dubrovniku, koja se nalazi na frekventnom mjestu koje posjećuju brojni turisti i gosti grada; a koja postoji već više godina. Slične sobe – svjedoci vremena postoje i u drugim mjestima stoga bismo se voljeli pridružiti kao grad tim gradovima naše domovine.

Očekujući pozitivan odgovor na ovaj prijedlog, srdačno Vas pozdravljamo.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 17 Lipanj 2015 15:45
djelomob1.jpg