Kolovoz 27, 2013 10179

Savjeti za maslinare: kako protiv štetnika svrdlaša

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

I ove je godine masline napao maslinov svrdlaš zbog kojeg plodovi crne i opadaju. Kako protiv ovog štetnika, savjetuje stručni suradnik časopisa Maslinar dr.sc. Josip Ražov

Kaže se da u poljoprivredi baš niti jedna godina nije ista. Tako je nekako i s pojavom štetočinja, pravilo je da ne mora biti pravila i svake godine štetočinje treba pratiti iznova vodeći se iskustvom od proteklih godina.

I ove godine se svrdlaš javlja u većoj mjeri i to kako izgleda gotovo na cijelom obalnom i priobalnom području. S terena stižu dojave o sušenju i opadanju plodova, pa neki to pripisuju odbacivanju, sušenju uslijed prevelikog roda, uslijed nedostatka vode, ali često je pravi razlog upravo napad maslinovog svrdlaša.

Ovoga štetnika trebalo je pratiti metodom otresanja grana ili još krajem lipnja, početkom srpnja pratiti promjene i eventualne ubode na plodovima. Već u prvoj polovici srpnja primijećeni su značajniji napadi i već je bilo i kasno. Suzbijanjem maslinovog moljca dimetoatom osobito u fazi ploda veličine 2 – 4 mm dobrim dijelom suzbije se i ovaj štetnik. Međutim potrebno je bilo još jedno prskanje krajem lipnja i u prvoj polovici srpnja.

Puno je priča s terena što bolje djeluje na svrdlaša i što primijeniti. Prije svega potrebno je napomenuti da niti jedno sredstvo u Hrvatskoj nije registrirano i nema dozvolu za suzbijanje maslinovog svrdlaša. Djelotvornost po svoj prilici iskazuju sistemična sredstva, ali registraciju nemaju niti su dozvoljena u integriranoj ni ekološkoj proizvodnji. Isto je i s nekim kontaktnim sredstvima koja se inače uobičajeno koriste u maslinicima pa bi vjerojatno u određenoj mjeri djelovala i na suzbijanje svrdlaša iako nemaju dozvolu niti su registrirana, a nisu dozvoljena ni u integriranoj ni u ekološkoj proizvodnji.

Napominjemo da je rok za suzbijanje maslinovog svrdlaša prošao i daljnja prskanja više nemaju smisla. Ovaj štetnik ima jednu generaciju godišnje ili čak jednu generaciju u dvije godine, što u našim uvjerima još nije ispitano. Moramo rezimirati da u praksi nema sredstava registriranih za suzbijanje maslinovog svrdlaša i sve navedeno koristi se za druge štetnike te može eventualno iskazati djelotvornost i na svrdlaša.

Više o maslinovom svrdlašu i borbi protiv njega, pročitajte u novom broju časopisa Maslinar.

 

Tags
Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg