Kolovoz 20, 2015 4363 Grad Vodice Arhiv Infovodice

Stanovnici Grada Vodica i Općine Tribunj za izgradnju prve faze kanalizacije izdvojit će manje od 6 milijuna kuna.

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Stanovnici Grada Vodica i Općine Tribunj za izgradnju prve faze sustava odvodnje i ugradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, projekta vrijednog 141 milijun kuna izdvojit će manje od 6 milijuna kuna.

Naime, nakon što je u ožujku gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev-Martinčev predala dokumentaciju projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice - Tribunj - Srima" za dodjelu bespovratnih sredstva iz Kohezijskog fonda i nakon provedenog postupka procjene ovog projekta, ustanovljeno je da je aplikacija Grada Vodica zadovoljila u svim kriterijima te je sad i nadležno ministarstvo donijelo Odluku o financiranju projekta iz fondova Europske unije.

Iako je cjelokupni postupak dugo trajao, na kraju je rezultirao najboljim mogućim rješenjem za građane budući da će se ovaj sveobuhvatni i vrlo skupi projekt koji uključuje i otkup zemljišta i samu izgradnju i nabavu uređaja, najvećim dijelom financirati iz Europe. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 141 milijun kuna, a Grad Vodice i Općina Tribunj u njegovom će financiranju sudjelovati s nešto manje od 6 milijuna, dok je ostatak novca najvećim dijelom, 73,85%, osiguran iz Kohezijskog fonda.

Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik već je proveo postupak javne nabave i izabrao najpovoljnije izvođače radova među tri pristigle ponude za izgradnju kanalizacijske mreže i dvanaest pristiglih ponuda za nabavu uređaja. U tijeku je žalbeni rok i ukoliko ne bude nikakvih pritužbi na provedeni postupak, radove možemo očekivati već na jesen.

U prvoj fazi koja bi trebala završiti do kraja 2016. godine planirano je ugraditi 14,5 km kanalizacijske mreže, rekonstruirati 4 km vodovodnih instalacija, izgraditi čak tri crpne stanice te ugraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Tim zahvatima bi do kraja 2016. godine 53% kućanstava moglo biti spojeno na kanalizacijsku mrežu.

U drugoj fazi koja će trajati kroz dvije godine, od 2017. do 2019. godine, trebao bi biti dovršen i ostatak planirane mreže kako bi gotovo svako domaćinstvo u Vodicama, Srimi, Tribunju i na otoku Prviću bilo priključeno na kanalizaciju.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 20 Kolovoz 2015 10:12
djelomob1.jpg