Listopad 08, 2013 4474

Ponavljači, ponavljači

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Početkom ove školske godine u našoj školi u sklopu izvannastavnih aktivnosti započela je s radom novinarska družina. Da misle ozbiljno, pokazali su ovih dana izdavanjem prvog broja školskih novina, a u pripremi su i radijske emisje.

Voditelj novinarske družine je učiteljica Meri Juričev-Dumpavlov, a članovi družine su Anđela Bura, 5. r.; Melani Radin Mačukat, 7. r. ; Čondić Nikolina, 7. r.; Sunčica Karin, 8. r. ; Lucija Storić, 8. r.; Lorena Jerkin, 8.r.

Glavna tema novih školskih novina koju možete pročitati ispod je velik broj ovogodišnjih ponavljača sedmog razreda, a kompletne prve ovogodišnje školske novine OŠ Vodice u pdf formatu preuzmite OVDJE

 PONAVLJAČI, PONAVLJAČI!

Mi smo novi sedmaši i pomalo nas brine ova školska godina. Zabrinutost dolazi od činjenice da je 15 bivših sedmaša ostalo u sedmom razredu i sad dijele s nama učionicu. Nemamo ništa protiv njih, ali nas zanima kako izbjeći njihovu sudbinu.

Zašto je ovoliko ponavljača? Koji su uzroci njihova neuspjeha? Jesu li pokušali baš sve da prijeđu uspješno u osmi razred? Tko je zakazao? Učenici, roditelji, škola? Što napraviti da se isto ne ponovi i ove školske godine? Htjeli bismo da naši novi prijatelji postanu „normalni" učenici. Mogu li pomoći organizirana volontiranja učitelja i učenika? Ima li načina da „mrzitelje" učenja i discipline odobrovoljimo za učenje?

Psihologinja Ivana Mrvica odgovorila je na naša pitanja.

- Sedmi razred je vrijeme velikih promjena: s jedne strane znatno obilnije i teže gradivo, a s druge brojne razvojne promjene koje prate taj period ( pubertet). Svjesni smo činjenice da suvremeno društvo i nove tehnologije stavljaju pred djecu velike izazove. Kako im odoljeti, često se i sami pitamo i kao pedagozi i kao roditelji.

Brojka od 15 učenika zaista je velika i vjerujem da neke plaši. Činjenica je da nikada do sada nismo imali tako velik broj ponavljača što je i nas zateklo. Svi pokušaji od strane škole: individualni razgovori s učenicima, s njihovim roditeljima, ispitivanja metodom malih koraka, dogovaranje ispitivanja, dopunska nastava, volonterska pomoć organizirana u školi, nažalost, nisu dali željene rezultate. Je li se moglo još nešto učiniti od strane škole, teško je odgovoriti kao i na pitanje jesu li roditelji učinili sve što su mogli.Ipak smatram da najveću odgovornost za neuspjeh treba pripisati samim učenicima. Nedovoljno i neredovito učenje kao i odlasci s nastave ( kod većine ponavljača) rezultirali su ovako velikim brojem negativno ocijenjenih učenika.

Mislim da to svakako treba biti upozorenje i pouka vama, ali i sljedećim generacijama, ali vas ne treba plašiti. Djeca trebaju i mogu imati vremena uz školu i učenje i za svoje aktivnosti koje ih vesele i opuštaju. Stvar je samo u dobroj organizaciji i, naravno, u volji. Ako se i pojave problemi, što je normalno jer su oni sastavni dio života, bitno je na vrijeme potražiti pomoć nastavnika, stručnog suradnika i naravno, vaših roditelja.

I zato hrabro, sedmaši, želim vam puno uspjeha u radu!

Razgovarale: Melani i Nikolina, 7.r. / Na fotografiji: Novinarke OŠ Vodice sa psihologinjom Ivanom Mrvica

RIJEČI PONAVLJAČA

Anamarija: Sedmi razred sam pala jer nisam učila i zafrkavala sam se s učiteljima. Smatrala sam da je sedmi razred najlakši. Prvo sam polugodište nešto malo učila, ali sam u drugome jako popustila. Nisam bila zainteresirana za učenje i nakupila sam pet jedinica koje mi nisu trebale. Ova će me godina jako koštati zbog upisa u srednju. Sad se kajem i razmišljam kako ću se potruditi da na kraju nemam ni jednu jedinicu.

Mateo: Ja sam drugi put pao sedmi razred. Ove godine ću proći bez popravnog i neću više picavati.

Antonio: Pao sam razred jer mi se nije dalo učiti. Ove godine planiram učiti i
proći razred.

Tags
Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg