Studeni 04, 2013 2543

Nastavljeno istraživanje na Velikoj Mrdakovici: nađeni vrijedni arheološki predmenti

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ponovno je započelo istraživanje nekropole na Velikoj Mrdakovici kojeg zajednički financiraju Muzej grada Šibenika i Grad Vodice. Arheolog Muzeja grada Šibenika Toni Brajković i njegova ekipa iskoristili su lijepo vrijeme i započeli još jednu kampanju arheološkog istraživanja na lokalitetu u blizini Vodica na kojem je već do sad pronađeno i obrađeno nešto manje od 150 grobova.

Istraživanja na nekropoli podno Velike Mrdakovice započela su još 1969. i trajala su do 1974. godine. Zatim je nastupila jedna duga stanka do 2009. od kada se na ovom lokalitetu u kontinuitetu vrše istraživanja. Brojnost i raznolikost nalaza dokazuju da se na obližnjem vrhu brda, gdje je postojalo liburnsko-rimsko naselje, živjelo od 4. stoljeća prije Krista do 2. stoljeća poslije Kristova rođenja. Najstariji grobovi potječu iz 4. i 3. stoljeća prije Krista, vrlo su plitki i priklesani uz prirodne kamene živce. Nešto mlađi su helenistički grobovi datirani u razdoblje od 3. do 1. stoljeća prije Krista.

Ovogodišnja istraživanja započela su otvaranjem dvije sonde koje nisu dale nikakve nalaze, dok su u trećoj pronađena još četiri rimska paljevinska groba s bogatstvom keramičkih i staklenih nalaza.

Nađeni predmeti: tri lucerne, tri staklene posude, tri urne, dva keramička tanjura koja su služila kao poklopci, dvije keramičke posude i jedna metalna, pokazuju da su grobovi nastali u drugoj polovici 1. stoljeća. Istraživanja se nastavljaju još desetak radnih dana.

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg