Studeni 28, 2013 3250

Predstavnici koordinacije Vodičkog festivala žudija kod nadbiskupa Barišića

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Predstavnici koordinacije Vodičkog festivala žudija, susreli su se sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, u srijedu 27. studenoga u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Voditelj Vodičkih žudija Marko Juričev-Martinčev, redatelj Šime Strikoman, glavni koordinator Luka Lipić, koordinator za Neretvu Marko Marušić, te Stipe Romić iz Vrlike nadbiskupu su tijekom razgovora predstavili dosadašnja postignuća i buduće ciljeve festivala, s posebnim naglaskom na nadolazeći koji će se održati na uskrsni ponedjeljak 21. travnja 2014. godine u župi Gospe od Ružarije u Vrlici.


Nadbiskup je izrazio radost što ovakav vid druženja traje već 14 godina i zahvalio je organizatorima što rade na promidžbi hrvatske kulturne i pasionske baštine, te što ne odustaju od povezivanja kulturne tradicije i vjere. Predstavnici žudija istaknuli su kako je cilj festivala da čuva i njeguje uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se pridonosi i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire, a ističu i činjenicu predstavljanja tradicionalne odore kao i specifične načine službe po pojedinim župama.

Žudiji su mladići odjeveni u uniforme rimskih vojnika koji u Svetom Trodnevlju čuvaju Kristov grob, po uzoru na rimske vojnike koje spominje Matejevo evanđelje (Mt 27, 62-66; Mt 28, 1-4), postavljen za tu prigodu u crkvi. U nekim župama čuvari su odjeveni u narodnu nošnju , a ponegdje u mornarske odore. Vrlo je vjerojatno da je običaj čuvanja Božjeg groba u naše krajeve stigao iz Italije. S vremenom, svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima. Svima je zajedničko da u trenutku kad zvona na Veliku subotu zazvone obznanjujući uskrsnuće stražari koji su do tada čuvali grob od straha padnu na zemlju i pobjegnu. Lokalna tradicija pojačava slikovitost liturgije vezane uz obilježavanje Kristove muke i uskrsnuća te iz religijske i etnografske domene prelazi u turističku atrakciju. Statiranje rimskih vojnika prerasta u cjelovitu predstavu u kojoj su podijeljene uloge i razrađena naturalistička scenska i kostimografska rješenja.

Vodički festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju te običaje u svojim župama za Uskrs. Idejni začetnik festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001. godine je akademski fotograf Šime Strikoman koji je poznat po svojim milenijskim fotografijama. Kako se svake naredne godine broj sudionika povećavao prvotni naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u smotru, a od 2008. u festival. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a potom su organizatori 2006. godine odlučili da se festival svake godine održava u drugoj župi. Festival se trenutačno nalazi u petogodišnjem ciklusu održavanja u župama Splitsko-makarske nadbiskupije. Godine 2013. bio je u Rogotinu, a slijede oni u Vrlici, Vidonju-Mlinište, Imotskom te Kominu. Festival na kojem svake godine sudjeluje sve veći broj župa koje njeguju ovu pobožnu tradiciju rezerviran je sve do 2038. godine

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg