×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Listopad 16, 2015 3042

Djeca vrtića Tamaris sa kravatama prošetali kroz mjesto i na taj način podsjetili na vrednote koje ona posreduje

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Dan kravate obilježava se u nedjelju 18. listopada a vrtić Tamaris obilježio ga je danas.

Djeca u vrtiću Tamaris su razgovarali o kravati (što je kravata, kako izgleda, kako se nosi, tko ju je izumio te sami izrađivali svoje kravate.

Na kraju su ponosno prošetali mjestom s tatinom ili djedovom kravatom i na taj način podsjetili na vrednote koje ona posreduje kao što su ljudsko dostojanstvo, kultura, uljudnost, sklad slobode i odgovornosti.

Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti.

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen do svile ili nekog drugog platna. Kravata, smatra se izvornim hrvatskim proizvodom, raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj.

Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Listopad 2015 19:01
djelomob1.jpg