×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Listopad 22, 2015 3338 Grad Vodice Grad Vodice

Dogovorena rješenja s Hrvatskim vodama

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Zbog obilne kiše i njome izazvanih posljedica na području Vodica, održan je sastanak čelnika Hrvatskih voda s vodnogospodarskog sliva Split, direktora Mirka Duhovića i Živka Barbarića, voditelja vodnogospodarske ispostave za mali sliv "Krka-Šibensko primorje" Damira Krnića, projektanta Ratomira Petrova kojeg je Grad Vodice angažirao kao vodećeg hrvatskog stručnjaka na ovom polju te gradonačelnice Vodica Branke Juričev Martinčev, načelnika Općine Tribunj Damira Pilipca i Slobodana Ukića koji su prije donošenja odluke o daljnjim aktivnostima u suzbijanju posljedica i ponovnog ponavljanja ovakvih situacija, zajednički obišli teren i iz prve se ruke uvjerili u razmjere povodnja.

 

Naime, obilne količine kiše promijenile su hidrogeološku sliku stanja voda u slivu u kojemu su Vodice centralno smještene. Vlažnija klima kakva se bilježi proteklih desetak godina i enormni intenzitet i volumen kiše pale 14. i 15. listopada uzrokovale su da je dio tih voda površinskim otjecanjem dospio u more izazivajući brojne štete u cijelom, a izrazito naglašeno u priobalnom području, a dio je procjeđivanjem pospremljen u podzemlju što je uzrokovalo znatno podizanje razina. Veliko povećanje tlaka zaobalnih podzemnih voda uzrokovalo je rijetku pojavu serije izvornih ploha na višim razinama i plavljenja horizonata krških polja na kotama čak iznad 45 do 50 m nad morem.
Dreniranje tako obilnih masa podzemnih voda, istjecanjem na najnižim priobalnim dijelovima sliva, kao što je Dulcin u Vodicama, može potrajati danima i tjednima.


Iako su posljedice izrazito vidljive na području Vodica i Tribunja, ovo nije lokalni problem, nego problem vodnog sliva cijelog južnog Jadrana pa se stoga traži pomoć Hrvatskih voda.
Nakon svega viđenog, dogovoreno je da će se za dugoročno rješenje problema izraditi analiza i studija integralnog postupanja s vodom na području Vodica, Tribunja i Tisnog. Ovu će dokumentaciju zajednički financirati lokalne zajednice i Hrvatske vode, a za najkritičnije dijelove, poput Dulcina u Vodicama, projektant će dostaviti projekt i Idejno rješenje prema kojem će Hrvatske vode financirati potrebne radove iz svojih interventnih sredstava za održavanje. Bit će postavljene jače crpke koje mogu crpiti veće količine vode i zamijenjene cijevi malog promjera za one veće širine kako bi se omogućio brži protok vode.

 

djelomob1.jpg