05 Stu 2015 Šibenik IN Šibenik IN
    1777

Počelo cijepljenje

HZZO osigurao 260 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0

Pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe od ove godine imaju i trudnice kod kojih, općenito, postoji veća mogućnost zaraze virusnim oboljenjem. Bez obzira na dob, osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, dijabetičari, ljudi kojima su transplantirani organi, kao i oni koji pate od patološke pretilosti i težih neuroloških bolesti, također imaju pravo na besplatnu dozu cjepiva, a u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo za sad nisu evidentirane veće potražnje za cjepivom – prenosimo sa portala Šibenik IN

 

Osobe starije od 65 godina, zdravstveni djelatnici i svi oni koji sudjeluju u njezi pacijenata također imaju pravo na besplatno cijepljenje, prvenstveno zbog toga da bi se spriječilo eventualno prenošenje gripe na bolesnike, ali i kako bi mogli biti radno aktivni u vrijeme epidemije – napominje Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i dodaje da se za sve kategorije preporuča obavezno cijepljenje.

Svi ostali koji žele primiti cjepivo, mogu to učiniti kod izabranog liječnika obiteljske medicine, pedijatra ukoliko se radi o djeci, ili u Službi za epidemiologiju na adresi Matije Gupca 64. Cijena cjepiva iznosi 20 kuna.

- HZZO ove godine je osigurao 260 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, od čega je 5.280 doza za našu županiju. Broj doza cjepiva procijenjen je na temelju odaziva na cijepljenje u prošloj godini – govori Parat Baljkas.

Sezona gripe u Europi još nije počela, premda su zabilježeni pojedinačni laboratorijski slučajevi gripe u nekoliko zemalja. Početak epidemije očekuje se krajem prosinca i trajat će minimalno tri mjeseca, stoga Parat Baljkas preporuča cijepljenje u predsezoni.

- Ovo je idealno vrijeme za cijepiti se kako bi se zaštitili od virusa. Antibiotsko liječenje, kada gripa nastupi, u pravilu nije potrebno. Oboljele osobe trebale bi odmarati i ostati kod kuće kako ne bi zarazu prenijeli na druge. Ukoliko temperatura potraje duže od tri ili četiri dana i konstantno raste, bolesnici trebaju nazvati svog liječnika i dogovoriti pregled – savjetuje Ankica Parat Baljkas iz Službe za epidemiologiju.

djelomid1.jpg


Najnovije
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close