×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 934
Prosinac 10, 2015 5797

Zašto na novom grbu grada Vodica nema kršćanskih simbola?

Ocjeni sadržaj
(4 glasova)

Nakon što je jučer na sjednici Gradskog vijeća usvojen novi grb i zastava grada Vodica iz ureda župnika Don Franje Glasnovića na naš email je došlo pismo upravo vezano za tu temu , te ga u cijelosti možete pročitati dolje.

 Promotrimo li susjedne gradove u našoj Šibensko-kninskoj županiji i većinu općina koje imaju svoj grb i zastavu , na prvu se može primjeriti da su označeni kršćanskim simbolom i simbolikom koja upućuje na sveca zaštitnika ili kršćansku ikonografiju.

Šibenik ima sv. Mihovila, Knin – Jaganjca Božjega s križem, Drniš – sv. Roka, Skradin –sv. Jeronima, Tisno – mač s plaštem – atributi sv. Martina, Pirovac – sv. Juraj i Primošten – Gospa od Loreta. /vidi OVDJE/

Neosporna je činjenica da je kroz dvije tisuće godina kršćanska civilizacija na tlu Europe i u našim krajevima, pa tako i u našem gradu na duhovnom, kulturnom i materijalnom području ostavila duboki trag, te je zaslužna za najveći dio onoga što danas baštinimo.

Naš je Grad izabrao za svoga zaštitnika i blagdan Grada, blagdan Našašća sv. Križa, koji u sebi označuje i simbolizira najveće otajstvo i znak kršćanske vjere – sv. Križ – simbol Božje ljubavi i spasenja. Najvrjedniji i najstariji sakralno-kulturno-povijesni spomenik u Gradu je stara ž. crkva sv. Križa iz 1402. Upućuje nas na kršćansku vjeru i kršćanske krojene iz koji je izrastao ovaj grad.

Uz gore navedeno, uvažavajući struku i zakonitosti heraldike, s pravom se pitamo: ako je kod drugih temeljni motiv kod izbora bio kršćanski simbol koji je karakterističan za određeno mjesto, zašto u grbu Grada Vodica nema kršćanskih simbola? Je li Vodice to zaslužilo?

Don Franjo Glasnović

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 10 Prosinac 2015 11:17
djelomob1.jpg