Prosinac 12, 2015 5387

Odgovor Udruzi branitelja Domovinskog rata povodom njihovog priopćenja za javnost

Članovi UABA-e grada Vodica polažu vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Vodicama Članovi UABA-e grada Vodica polažu vijenac na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Vodicama

Na Javno priopćenje čelnika Udruge branitelja Domovinskog rata Grada Vodica nije dugo trebalo čekati odgovor. Odgovor je stigao od Udruge antifašističkih boraca i antifašista - Grada Vodica odnosno njenog predsjednika Josipa Zanze. Tekst Vam prenosimo u cijelosti a originalni dokument sa svim prilozima preuzmite OVDJE

Odgovor Udruzi branitelja Domovinskog rata, i njihova priopćenja povodom proslave 71. godišnjice oslobođenja Dalmacije u 2. svjetskom ratu

Žao nam je što se nakon ovako veličanstvenog skupa u našim Vodicama javljaju po nama kako sam i danas istakao Antifašisti Domovinskog rata s priopćenjem koje ne drži vodu nikako. Slike u prilogu priopćenja jasno pokazuju tko je i kakav vijenac položio na spomenik borcima Domovinskog rata pa je priopćenje pucanj bez metka, nažalost ili na dragost pucanj u prazno.

Od oko 300 gostiju učesnika proslave, nekolicina boraca-antifašista na proslavi se pojavila sa svojim pobjedničkim obilježjima iz II svjetskog rata.

Antifašisti-u-Vodicama-Foto-H.-Pavić-10.jpg

Foto: Hrvoslav Pavić / Tris

Ta su pobjednička obilježja njihov život i to se moramo poštivati, za razliku od gubitničkih obilježja koja su i zakonima diljem Europe izvan njega i ona se sankcioniraju. Valjda je to i toliko svima jasno danas u Europi. Međutim oni nisu polagali vijenac na spomenik borcima iz Domovinskog rata, što je i fotoaparat ovjekovječio.

Mi iz gradske Udruge antifašističkih boraca i antifašista-UABA, imamo izuzetno poštovanje prema poginulima u Domovinskom ratu, i svemu onome što su branitelji napravili za Hrvatsku, obranivši je od istočnog barbarogena u granicama koju su im Antifašisti iz II svjetskog rata svojom krvlju predali, pobjedom u njemu.

Napominjem da na sva obilježja, UABA grada Vodica skupa sa svima polaže vijence : na KRIŽ Centralnog groblja, na spomenik borcima Domovinskog rata, misleći da će konačno vodički Antifašisti iz DOMOVINSKOG rata početi se klanjati na sva spomen obilježja koja postoje u Gradu i na koje mi skupa sa predstavnicima Grada polažemo vijence.

Konačno, tamo su kosti njihovi djedova, stričeva, ujaka, daljnjih rođaka, obiteljskih prijatelja i susjeda, pa nema objašnjenja po nama da se njima zbog njihove pobjede ne polažu vijenci od strane svih Udruga Domovinskog rata iz Vodica.

Antifašizam danas, valjda je to postalo sada već bjelodano je borba protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije.

Zato nije dobro što se borci pobjedničkog Domovinskog rata, danas srame biti antifašisti, jer su pod dojmom negativnog ozračja, i propagande desnih medija koji godinama u Hrvatskoj grade odijum spram antifašizmu II svjetskog rata, izjednačavajući ga s gorom stranom komunizma istočnoeuropskog-staljinističkog tipa.

Stoga napominjemo !!!!

Kada starici od 92 godine koja nosi kapu svoje mladosti s kojom je izvojevala pobjedu nad fašistima, neki danas zamjeraju što istu kapu koristi prigodom obilježavanja za nju njenih svetih dana, tada samo možemo reći "Oprostimo im, jer ne znaju što rade", uz dodatak teksta iz novina :

– Ja sam Marija Gradiška rođena u Prvić Luci. Ja sam se borila za pravdu i slobodu sa 18 godina. Sada imam 92 godine i ne stidim se svog antifašizma i partizanske borbe – rekla nam je starica s kapom titovkom na glavi. - U ratu sam izgubila dijete i muža. I ne volim kad danas netko laže o našoj narodnooslobodilačkoj borbi i antifašizmu. Bila sam u Zadru zatvorena kao SKOJ-evka. U zatvoru mi je muž umro na rukama i rekao mi je 'Marija, osveti me'. Pobjegla sam u partizane. Išla sam najprije na Dugi otok, pa s Dugog otoka u Liku, pa iz Like u Bosnu sve do Istre, do Gospe od Trsata. Tu je skoro čitava moja brigada izgubila glavu. Švabe su nas strašno tu nagrdile i stradala je skoro čitava 5. brigada, 19. divizije 8. korpusa. Ja sam bila drugi bataljun, komandanta Gleđe, a Sretko Stabličić mi je bio komandant čete".
Autor: Hrvoslav Pavić Portal TRIS - 12/12/2015

Nakon ove rečenice i novinskog nastavka o vodičkim žrtvama : ".... 1428 Vodičana su bili sudionici Narodnooslobodilačke borbe i Antifašističkog pokreta, a od tog broja njih 642 su bili vojnici partizanskih jedinica. U Partizanskim jedinicama poginulo 196 Vodičana. Još 37 ranjenih je ubijeno kad su ih fašisti našli kod kuće u Vodicama, na liječenju, a u Vodicama ubijeno još 69 mještana pod sumnjom da surađuju s partizanima. Iz Vodica je u logore odvedeno 898 stanovnika, neki i višekratno, a u zbjegove je bilo protjerano njih 320...... Autor: Hrvoslav Pavić Portal TRIS -

Nakon ovoga, više ništa nije potrebno dodavali radi pijeteta prema živima i mrtvima. Jedino, molimo potpisnike priopćenja iz "Udruge branitelja Domovinskog rata" na sve današnje novinske tekstove o proslavi, neka ih pročitaju. No ako im je i to malo, molim ih da pročitaju knjigu Vitomira Gradiške "Prva primorska četa" izdanje 1969. godine, koje će uskoro ugledati internetsko izdanje, svima nama na spomen.

S knjigom veličina zvijezdina sjaja za našu sugrađanku Mariju Gradišku i njenih 18 godina postaje jasnija, bar nam se čini. Sve dalje treba biti javna tribina koju bi svakako snimala TV, pa neka se bistre stavovi i mišljenja.

Zato nakon dodatnog čitanja teksta koji su novinari već objavili, MI MOLIMO ISPRIKU ZA NAŠU SUGRAĐANKU, PARTIZANKU MARIJU GRADIŠKA IZ PRVIĆ LUKE, koja je sa svojih 18 godina upamtila tko su i što su fašisti, nacisti i njihovi kolaboracionisti sa svih strana.

A ako i nakon čitanja teksta isti ne bude dovoljan preporučamo tri pjesme iz 2.Priloga.

S dubokim poštovanjem !!

PREDSJEDNIK UABA GRADA VODICA
mr. sc. Josip Zanze dipl. oec.

Prilog preuzmite OVDJE

Poslijednja izmjena dana Subota, 12 Prosinac 2015 23:15