Prosinac 17, 2015 5070 FB Vodice Dive

Veliko arheološko otkriće u vodičkom akvatoriju

Grčko Antički brodolom sa teretom amfora i finog posuđa ležao netaknut na morskom dnu 2500 godina

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

U Vodičkom akvatoriju otkriven je Grčko Antički brodolom sa teretom amfora i finog posuđa koji ležao netaknut na morskom dnu 2500 godina.

Vedran Dorušičen vanjski suradnik Sveučilišta u Zadru odjela za arheologiju na temelju informacija dobivenih lokalnih ribara iz Tribunja saznao za vjerojatni udes broda iz Antičkog razdoblja na području vodičkog akvatorija.

Na poziciju ga je odvezao sa svojim ronilačkim brodom njegov dugogodišnji prijatelj Vodičanin Stipica Birin inače vlasnik "Vodice dive" ronilačkog centra.

Zajedno sa njima je bila ekipa HRT-a studija Šibenik sa novinarom Hrvojem Gunjačom kao i doc. dr. sc. Irena Radić Rossi redovita profesorica Sveučilišta u Zadru odjela za hidroarheologiju sa suradnicom Majom Fizonich.

Na osnovu nalaza profesorica je zaključila da se radi o trgovačkom brodu iz 5. st. prije Krista koji je prevozio srcolike Grčke amfore tipa Korint B te finu keramiku.

Više o svemu možete pogledati u Nedjelju 20.12.2015. na HRT 1 u emisiji More. Do tada uživajte u fotografijama Vodice dive centra

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 17 Prosinac 2015 22:50
djelomob1.jpg