Ožujak 29, 2014 2995

U akciju „Sat za planet Zemlju“ uključio se i Grad Vodice

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Svjetska organizacija za zaštitu prirode - World Wide Fund for Nature osmu godinu za redom organizira „Sat za planet Zemlju" (Earth Hour). Tom prigodom pozivaju se građani da u subotu, 29. ožujka, u 20,30 sati ugase rasvjetu u svojim domovima na jedan sat te tako sudjeluju u najvećoj svjetskoj volonterskoj akciji 'Sat za planet Zemlju'.

P1240365Sve je započelo još 2007. godine, kada su gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu, stanovnici toga grada poslali poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena, te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu.
Već dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od 5000 gradova iz više od 157 zemalja! I Hrvatska je jedna od njih - lani smo ugasili svjetla u 48 gradova.

Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo. Svojim malim, individualnim akcijama, možemo postići neizmjerno puno stoga podržimo ovu akciju i zajedno sa svim stanovnicima svijeta obilježimo Sat za planet Zemlju.

Ovogodišnji 'Sat za planet Zemlju' provodi se u više od 150 zemalja svijeta, a Hrvatska se prema posljednjim podacima uključuje s rekordna 55 grada. Zagrebačka katedrala, dubrovačke zidine, pulska Arena, splitska Dioklecijanova palača tek su neke od znamenitosti koje ću utonuti u mrak na sat vremena. U akciju se uključio i Grad Vodice.

Za vrijeme "Sata za planet Zemlju" u Vodicama su ugašena svjetla na vodičkom zvoniku te dio javne rasvjete u Vodicama.

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg