Rujan 08, 2016 3944

Milijunto noćenje zabilježiti ćemo gotovo mjesec dana ranije

Vodice bilježe samo pluseve: 4% više noćenja u prvih 8 mjeseci!

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Od početka 2016. do kraja kolovoza zabilježeno je 159.530 dolazaka turista koji su ostvarili ukupno 940.899 noćenja, što je 2% više dolazaka i 4% više noćenja nego u istom razdoblju 2015. godine. Gotovo svi tipovi smještaja zabilježili su porast turističkog prometa u prvih osam mjeseci ove godine, no taj se porast ipak najviše osjeti u privatnom – preko 20 tisuća noćenja više. Ovim povodom, popričali smo s direktoricom Turističke zajednice grada Vodica, Anitom Franin Pečaricom.

 - Te pomake osjetimo, ne samo u dolascima i noćenjima, već se osjeća i porast ulaganja u kvalitetu privatnog smještaja zbog kojeg i imamo rezultate. Kad zbrojimo Vodice, Srimu i Prvić dobijemo brojku od 643 tisuće noćenja.

Na početku sezone u brojnim je turističkim mjestima pokrenut trend drastičnog snižavanja cijena privatnog smještaja, no u Vodicama to baš i nije uobičajena praksa.

- S obzirom na količinu privatnog kapaciteta smještaja, zasigurno je bilo takvih slučajeva i kod nas. No, vrlo malo. Naši su iznajmljivači shvatili da dugogodišnji trud, ulaganje i prilagođavanje oglašavanju na nove načine u cilju privlačenja turista, uglavnom online, na kraju se isplati. Pomogle su im zasigurno i naše zajedničke radionice zadnjih godina, a na njima ćemo i dalje raditi. Na kraju, sve je manje turista koji dolaze bez prethodne rezervacije.

Iako se danas koriste mnogi portali i agencije, 'Booking.com' je najzastupljeniji.
- Zainteresirani turisti tu mogu vidjeti recenzije i lakše se odlučiti izabrati svoj smještaj. Uz kvalitetu, vrlo je važna sama gostoljubivost. To su bitne stavke zbog kojih će im se vratiti, ali i na posljetku doći na 'dobar glas' te privući nove goste.

xxx.jpg

Veliki hoteljeri su na gotovo istoj razini kao i prošle godine (i dalje tu prednjači hotel Olympia – 62.076 noćenja), ali oni mali bilježu dobre uspjehe. Hosteli su vrlo dobro odradili ovu sezonu, a ono što također veseli je činjenica da su i kampovi u plusu od 8%.
- Što se tiče statististike, veoma smo zadovoljni. Hoteli koji su prije bili u padu, lagano se 'bude'. Mali su to pomaci, ali veoma bitni. Ove godine, nakon 3 godine pauze otvorile su se i depadanse Arausana i Antonina te su ostvarile dobra prva noćenja.

Najviše noćenja ostvarili su domaći gosti, zatim gosti iz Njemačke i Poljske, a vidljiv je i porast noćenja sa tržišta Slovenije, Austrije, Mađarske, BiH, skandinavskih zemalja, Švicarske i Velike Britanije.Iz TZ grada Vodica ulažu velika sredstva za bi se produžila pred i posezona na što se uglavnom i svode online kampanje(80%) i oglašavanja u raznim časopisima(20%). Osim raznovrsnih manifestacija tokom ljeta, promoviraju se posebni programi aktivnog odmora, biciklizma, zdravstvenog i medicinskog turizma u kojem se žele razvijati i ubuduće.
Upravo su se uključili u kampanju 'Kamo za vikend?' koja se odnosi na šire područje Zagrebačke županije.
- Tu su uključena događanja u Vodicama kroz ovaj rujan: bakanalije, biciklistički maraton, jedrenje, kao i ronjenje, nordijsko hodanje i wellness programi.

Što se tiče samog kolovoza, na području TZ grada Vodica, ostvareno je ukupno 59.639 dolazaka i 428.001 noćenja. Ovi podaci pokazuju povećanje od 3% u noćenjima, u odnosu na kolovoz 2015. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Hrvatske, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 08 Rujan 2016 13:09
djelomob1.jpg