Rujan 11, 2016 3560 Ilustracija / Arhiva

Danas izlazimo na prijevremene parlamentarne izbore

DIP birače podsjetio kako pravilno zaokružiti kandidata, izbornu listu i kako nekomu dati preferirani glas

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u petak je, uoči nedjeljnih prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, uputilo birače na način glasovanja na izborima.

 

Kod glasovanja za liste u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj te u XI., u kojoj glasuje "dijaspora", odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, glasuje se samo za jednu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva samo jedne liste izborne jedinice.

Želi li birač jednoj kandidatkinji odnosno kandidatu, s liste za koju je glasovao, dati prednost pred drugima, zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena samo jedne kandidatkinje odnosno kandidata kojoj/kojemu daje prednost (preferencijalni glas).

Birača koji je pripadnik nacionalne manjine i koji ima pravo glasovati za kandidate u XII. izbornoj jedinici, na biračkom će mjestu birački odbor upoznati s njegovim pravom da može glasovati ili za listu prema mjestu prebivališta (liste I.-XI. izborne jedinice) ili za kandidata nacionalne manjine te će mu, u skladu s njegovim izborom, uručiti odgovarajući glasački listić.

Kod glasovanja za kandidate u XII. jedinici glasački se listić popunjava tako da se zaokruži redni broj ispred imena samo jedne kandidatkinje/odnosno kandidata za koju/kojeg se glasuje. Pripadnici srpske manjine glasački listić popunjavaju zaokruživanjem rednog broja ispred imena najmanje jedne/jednog, a najviše tri kandidatkinje/kandidata za koje se glasuje, navodi Povjerenstvo.

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 11 Rujan 2016 01:11
djelomob1.jpg