Listopad 13, 2016 3850

Čoričev turanj zbog dotrajalosti prijeti prolaznicima

Neriješeni imovinsko pravno odnosi koče obnovu kulturno povijesnog bisera smještenog u središtu Vodica

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Na portalu Infovodice u više navrata pisano je o Čorićevom turnju, kulturno povijesnom biseru smještenom u središtu Vodica. Turanj je jedinstveni preostatak fortifikacija u obliku samostalne kule na šibenskom području, a u povijesti je služio u obrani pred Osmanlijskom najezdom.

 

Nažalost, zub vremena učinio je svoje. Zbog ruševnog stanja i dotrajalosti nije moguće ući u turanj koji je postao i opasnost za prolaznike.

Mnogobrojni mještani prolazeći gradskom jezgrom pitaju se zašto Turanj propada, zašto se ne ide u obnovu i revitalizaciju Turnja u svrhu poboljšanja kulturne i turističke ponude?

oričev_turanj_5.JPG

Odgovor smo potražili kod gradonačelnice Vodica, Branke Juričev Martinčev

- Grad Vodice trenutno je u postupku rješavanja imovinsko pravnih odnosa Čorićevog turnja. Svi vlasnici osim jednog suvlasnika voljni su prodati svoj dio i poslali su pismo namjere Gradu Vodicama koji je voljan od njih otkupiti vlasništvo. S obzirom da Grad ne može postati vlasnikom Turnja u cijelosti, jer nema suglasnost svih vlasnika, morat će se pričekati izvjesno vrijeme da se pronađe adekvatno riješenje. - rekla nam je gradonačelnica Vodica te naglašava kako njihovi međuvlasnički odnosi nisu uređeni te se ne zna koji dio Tunja pripada određenom vlasniku.

oričev_turanj_6.JPG 

- Žalosti nas što je ovo značajno kulturno dobro, smješteno u samom centru mjesta svakim danom u sve lošijem stanju i kao takvo potencijalna je opasnost za prolaznike, a u konačnici za obnovu Turnja bit će potrebna veća sredstva uložiti – rekla nam je na kraju Gradonačelnica

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 13 Listopad 2016 15:51
djelomob1.jpg