Siječanj 18, 2017 6048

Dalmacija će se već 2050. godine suočiti s ozbiljnim rastom razine mora, Vodice među najugroženijim gradovima

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Danas je u Hrvatskoj riziku od poplava s mora izloženo oko 17.000 ljudi na 250 kilometara četvornih, uz godišnji potencijalni trošak šteta od oko 40 milijuna dolara.
Do 2100. godine te brojke popet će se na 360 kilometara četvornih, do 128.000 stanovnika te do gotovo devet milijardi dolara godišnjih troškova šteta, no sve to pod uvjetom da se ništa ne poduzme.

 

Najveće štete očekuju se u Zadru, gdje prosječni godišnji trošak po najgorem scenariju može dosegnuti i do 820 milijuna dolara godišnje, odnosno u Šibeniku 770 milijuna dolara ili na području Kaštelanskog zaljeva od 790 milijuna dolara. Zanimljivo iznenađenje jesu sljedeća tri grada na ljestvici najvećih očekivanih šteta, sva tri u razini oko 400 milijuna dolara godišnje - Novalja, Vodice i Vir. - piše portal Slobodne Dalmacije

Prema dokumentu o procjeni šteta od podizanja razine mora u Hrvatskoj prvi put rađen po metodi koja razdvaja štete nastale u odnosu na broj pogođenih stanovnika, te u odnosu na vrijednost imovine, gradovi Split i Rijeka, na primjer, imaju visoku izloženost stanovništva, ali ne i najveću izloženost imovine, dok se velike štete mogu očekivati u područjima Vodica, Novalje ili Vira koja imaju puno turističke infrastrukture, no nemaju puno stalnoga stanovništva koje bi bilo izloženo riziku od rasta razine mora.

Klimatske promjene i varijabilnosti zahtijevaju da im se prilagodimo, stoga ih je potrebno ugraditi u nacionalne strategije kako bi se mogao primijeniti Protokol za integralno upravljanje obalnim područjem (IUOP) na Mediteranu.

Za regionalni pilot-program ugradnje klimatskih promjena u planove upravljanja obalom u Hrvatskoj je izabrana Šibensko-kninska županija, što su županijske vlasti spremno prihvatile, pa dosad ne samo što je, nakon dvije i pol godine rada, zgotovljen prvi kod nas Plan integralnog upravljanja obalnim područjem, nego je taj Plan prošle godine prihvatila Županijska skupština, uz najavu da će biti ugrađen u prve iduće izmjene regionalne razvojne strategije i županijskog prostornog plana čime će - iako sam po sebi nema zakonsku snagu - njegova primjena postati obavezna. - cijeli članak pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije

Spomenimo još kako je grad Vodice prvi grad u Hrvatskoj koji primjenjuje plan upravljanja za obalno područje, a vezan za povećanje razine mora uzrokovanog klimatskim promnjena.

Naime, osnovni projekt uređenja 1. faze izgradnje plaže Punta – Bristak usklađen je prema planu upravljanja za obalno područje Šibensko-kninske županije. Predviđeno je da se sadašnja obalna šetnica na tom području podigne, tako da će na nekim mjestima biti viša i do 80 cm od dosadašnje.

To će ujedno biti svojevrsna zaštita od poplave u slučaju ozbiljnog rasta razine mora

Tags
Poslijednja izmjena dana Srijeda, 18 Siječanj 2017 21:17
djelomob1.jpg