Bumba top desk
14 Lip 2010
    2726

U Rakitnici su Rimljani proizvodili opeku

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svi 2014 21:05

vod01Vodice su nedavno, točno stotinu godina nakon prvih istraživanja, dobile svoju prvu izložbu arheologije, odnosno prvu do sada postavljenu izložbu rezultata istraživanja na nekim starijim, ali i najnovijim arheološkim lokalitetima na terenu koji pokriva Grad Vodice. Autori izložbe su Toni Brajković, Emil Podrug i Željko Krnčević ističu da je izložba plod odlične suradnje s gradskom upravom, gradonačelnicom Brankom Juričev Martinčev i voditeljicom Pučkog otvorenog učilišta Gordanom Birin koja je izložbu i organizirala.

 

- Vodička vlast već godinama financijski prati naša istraživanja na svom području odnosno u Vodičkom polju tako da zaista ne možemo reći da je izložba isključivo i jedino plod našeg stručnog rada. Vrlo je značajno u tom radu imati i financijsku, i kolegijalnu, ljudsku podršku a to smo u Vodicama imali, pa je izložba rezultat i te dobre suradnje - kaže arheolog Emil Podrug. Arheološki značaj vodičkog kraja prepoznao je još don Krsto Stošić i pisao o tome u Selima šibenskog kotara.

A svestrani, stari vodički učitelj Pave Roca i sam je istraživao u pećini na Šabinu brdu pa je to svojevrstan poticaj današnjim stručnjacima da i taj lokalitet konačno istraže. Istraživanjima su tijekom posljednih desetljeća rukovodili svi arheolozi Muzeja grada Šibenika- Zlatko Gunjača, Zdenko Brusić, Ivan Pedišić, Marko Menđušić, i sada Željko Krnčević, Emil Podrug, Toni Brajković koji su i priredili ovu izložbu. Napravili su, kažu, izbor iz građe koja govori o kontinuitetu naseljavanja na vodičkom području od prapovijesti do u srednji vijek.

vod0240 godina istraživanja

Odnosi se to i na dosad istraživane lokalitete kao što su Dragišić-Gradina, Velika Mrdakovica, Srima- Prižba i Grabovci, ali i nove koji se odnose na rezultate istraživanja u Čistoj Maloj - Velištak i Rakitnica. Početkom 2008. podno Rakitnice, kod Tri bunara, otkrivena je rimska peć u kojoj se proizvodila krovna opeka. I to je bio prvi, sigurno lociran nalaz takve vrste u Dalmaciji a po očuvanosti kuriozitet je i u okvirima Sredozemlja.

Autori izložbe napominju da su se istraživanjima u vodičkom kraju nakon izvjesne stanke vratili prije desetak godina, upravo u Čistoj Maloj, zahvaljujući dobroj volji nalaznika Zdravka Lalića i ne sluteći do kojih će izuzetnih nalaza doći. Arheolozi zahvaljuju i Vladimiru Roci koji ih je izvjestio o nalazu kod Rakitnice, također od velikog značaja za struku. Ta najnovija istraživanja i njihovi rezultati su i potakli ideju o arheološkoj izložbi a ona obuhvaća period od čitavih četrdeset godina prisutnosti arheologa na tom području.

Vijest i slika prenesena sa portala Slobodne Dalmacije

Autor Teksta: Jordanka Grubač

Link na izvorni članak

djelomob1.jpg

Najnovije
Najčitanije
Image is not available

Od 1988. godine brinemo za Vaš lijepši i zdraviji osmijeh!

Saznajte više

Image is not available

Uz timski rad naših dentalnih tehničara do vrhunskih rezultata

Image is not available

Od sad brinemo o njezi Vašeg lica i tijela uz kvalitetne kozmetičke brendove

Image is not available

Kao i make up-a za Vaše najvažnije trenutke!

Saznajte više

Image is not available

Nudimo uslugu smještaja u novouređenim apartmanima obitelji Nedoklan

Slider
Oglasi
Domaća radinost PokloniDomaća radinost Pokloni
Sve za domZa prodaju
MTB BiciklaMTB Bicikla
Sportska opremaZa prodaju
Gradilište Zatonska, prodajemGradilište Zatonska, prodajem
ZemljištaZa prodaju
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close