Lipanj 14, 2010 4098

U Rakitnici su Rimljani proizvodili opeku

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

vod01Vodice su nedavno, točno stotinu godina nakon prvih istraživanja, dobile svoju prvu izložbu arheologije, odnosno prvu do sada postavljenu izložbu rezultata istraživanja na nekim starijim, ali i najnovijim arheološkim lokalitetima na terenu koji pokriva Grad Vodice. Autori izložbe su Toni Brajković, Emil Podrug i Željko Krnčević ističu da je izložba plod odlične suradnje s gradskom upravom, gradonačelnicom Brankom Juričev Martinčev i voditeljicom Pučkog otvorenog učilišta Gordanom Birin koja je izložbu i organizirala.

 

- Vodička vlast već godinama financijski prati naša istraživanja na svom području odnosno u Vodičkom polju tako da zaista ne možemo reći da je izložba isključivo i jedino plod našeg stručnog rada. Vrlo je značajno u tom radu imati i financijsku, i kolegijalnu, ljudsku podršku a to smo u Vodicama imali, pa je izložba rezultat i te dobre suradnje - kaže arheolog Emil Podrug. Arheološki značaj vodičkog kraja prepoznao je još don Krsto Stošić i pisao o tome u Selima šibenskog kotara.

A svestrani, stari vodički učitelj Pave Roca i sam je istraživao u pećini na Šabinu brdu pa je to svojevrstan poticaj današnjim stručnjacima da i taj lokalitet konačno istraže. Istraživanjima su tijekom posljednih desetljeća rukovodili svi arheolozi Muzeja grada Šibenika- Zlatko Gunjača, Zdenko Brusić, Ivan Pedišić, Marko Menđušić, i sada Željko Krnčević, Emil Podrug, Toni Brajković koji su i priredili ovu izložbu. Napravili su, kažu, izbor iz građe koja govori o kontinuitetu naseljavanja na vodičkom području od prapovijesti do u srednji vijek.

vod0240 godina istraživanja

Odnosi se to i na dosad istraživane lokalitete kao što su Dragišić-Gradina, Velika Mrdakovica, Srima- Prižba i Grabovci, ali i nove koji se odnose na rezultate istraživanja u Čistoj Maloj - Velištak i Rakitnica. Početkom 2008. podno Rakitnice, kod Tri bunara, otkrivena je rimska peć u kojoj se proizvodila krovna opeka. I to je bio prvi, sigurno lociran nalaz takve vrste u Dalmaciji a po očuvanosti kuriozitet je i u okvirima Sredozemlja.

Autori izložbe napominju da su se istraživanjima u vodičkom kraju nakon izvjesne stanke vratili prije desetak godina, upravo u Čistoj Maloj, zahvaljujući dobroj volji nalaznika Zdravka Lalića i ne sluteći do kojih će izuzetnih nalaza doći. Arheolozi zahvaljuju i Vladimiru Roci koji ih je izvjestio o nalazu kod Rakitnice, također od velikog značaja za struku. Ta najnovija istraživanja i njihovi rezultati su i potakli ideju o arheološkoj izložbi a ona obuhvaća period od čitavih četrdeset godina prisutnosti arheologa na tom području.

Vijest i slika prenesena sa portala Slobodne Dalmacije

Autor Teksta: Jordanka Grubač

Link na izvorni članak

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg