23 Srp 2010
  1953

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa 26. svibnja

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
0
Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svi 2014 21:05

darujemPresađivanje organa danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja kod bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa, a za neke organe kao što su jetra, srce i pluća presađivanje je ujedno i jedina metoda liječenja. Uspješno presađivanje, i kad nije od vitalne važnosti, izuzetno pridonosi poboljšanju kvalitete života primatelja. Potreba za presađivanjem organa i tkiva naglo raste te je sve veći broj bolesnika kojima je zahvaljujući presađivanju omogućena najveća terapijska dobrobit.


Hrvatska se po broju donora i broju transplantacija, sve do unatrag nekoliko godina nalazila na samom začelju Europe.
Aktivnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, posljednjih godina prvenstveno su bile usmjerene na povećanje broja donora i unapređenje međunarodne suradnje kako bi se broj organa raspoloživih za presađivanje povećao te omogućilo pravovremeno pronalaženje organa za ugrožene grupe pacijenta (hitni primatelji, visoko senzibilizirani i djeca).
Uvođenje „organizacijskog modela" temeljenog na mreži visoko educiranih bolničkih transplantacijskih koordinatora i nacionalnog koordinacijskog tijela pri ministarstvu rezultiralo je značajnim povećanjem broja donora, koji je u periodu od 20-2009 godine,višestruko povećan. Hrvatska se danas, prema broju realiziranih donora, nalazi ispred mnogih, visoko razvijenih, europskih zemalja.

Na području međunarodne suradnje, Hrvatska je, potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Eurotransplant International Foundationa (EIF) 26. svibnja 2006. godine, postala pridružena članica ugledne, međunarodne neprofitabilne organizacije koja koordinira dodjelu i razmjenu organa na principu solidarnosti zemalja članica. Godinu dana poslije, 25. svibnja 2007. Hrvatska je, uz Austriju, Njemačku, Sloveniju, Nizozemsku, Luxemburg, Belgiju postala sedma, punopravna članica Eurotransplanta.
26. svibnja ove godine, obilježen je četvrti Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva te trogodišnjica članstva u Eurotransplantu. Tim povodom u Hrvatskom zboru liječnika održan je stručni skup pod nazivom „Hrvatska u Eurotransplantu" na kojem je prezentirana strategija daljnjeg povećanja broja donora te prikazani rezultati ostvareni kroz trogodišnje članstvo u Eurotransplantu; unapređenje kvalitete transplantacijskih usluga, podizanje standarda tipizacije, uvođenje novih organizacijskih rješenja te povećanje broja transplantacija (34%). (Tekst preuzet sa stranica Ministarstva zdravstva)
JESMO LI SVJESNI VAŽNOSTI DARIVANJA?

DDK VODICE
djelomob1.jpg

Najnovije
 • KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše
  Information
  Podijeli
  Information

  KLIKOM PO VODICAMA I SRIMI: Pogledajte kako naši mještani uživaju u šetnji nakon dva dana kiše

  Information
Najčitanije
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57, Vodice
mob. 091 888 0500 / 091 6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Image is not available
Kamila Pamukovića 57,
mob. 091 888 0500
091/6217 217
Slider
Oglasi
Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica

Please publish modules in offcanvas position.

Please enter your phone number
and we call you back soon

We are calling your phone

0:00

Thanks,
We will call you back soon.

Whatsapp
Pošaljite vijest ili fotografiju za portal INFOVODICE putem Whatsup-a

Kontakt

Kontakt

Close