Srpanj 26, 2010 3778

'Plažu' Roka Ivande ne bi smio nitko zaobići

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

rokoTko god je u ljetnim mjesecima navratio u Vodice i prošetao u večernjim satima starim dijelom grada, morao se susresti s umjetninama Roka Ivande. Izložene na Rudini, na zidovima zvonika župne crkve Sv. Križa, njegove slike na kojima prevladavaju mediteranski, vodički motivi – more, otoci, masline, vinogradi, barke - savršeno se uklapaju u ambijent stare gradske jezgre, kao da su u zidove crkvene kuće 'utkane' od prvog dana. Stoga ne čudi što je Rokovu 'ljetnu galeriju' profesorica umjetnosti Tončika Cukrov opisala kao 'kultno mjesto za razgovor o umjetnosti i kulturi i jednim od simbola vodičkog ljeta'.

I GLISER JE DALMATINSKI MOTIV

Rokova ljetna galerija od ove godine bogatije je za 21 sliku iz njegove najnovije kolekcije 'Plaža' koju javnost prvi put mogla vidjeti početkom svibnja, u galeriji hotela 'Radin'. Slike iz spomenutog ciklusa naišla je na sjajne kritike, a ništa slabije nije prihvaćena ni od 'obične' publike, prije svega turista, kojima su prije svega namijenjeni Ivandini radovi. I na 'Plaži' prevladavaju vodički motivi, međutim...
- Primjetio sam da se kod većine umjetnika, pa i kod mene, taj mediteranski motiv često banalizira, primjerice brodovi su uvijek stare, drvene barke, kuće su uvijek one starinske, kamene. Međutim, zašto brod ne bi bio jahta, gliser ili neko drugo moderno plovilo, zašto zašto umjesto kamene kuće ne bi bio hotel Punta? Osim toga, klasični dalmatinski pejzaži obično su bez ljudi, pa sam htio dodati i tu socijalnu komponentu, malo više emocije – objasnio nam je Ivanda začetke 'Plaže', dodajući kako mu je u onom krativnom, umjetničkom dijelu nastajanja nove kolekcije jako puno pomogla već spomenuta profesorica Tončika Cukrov, dok mu je Likovna udruga 'More' iz Vodica, čiji je i sam član, pružila logističku potporu.

IDEALNE ZA HOTELE I RESTORANE

Tehnika kojom se koristio pri radu na 'Plaži' je serigrafija s elementima monotipije, odnosno, svaku boju nanosio je posebno i akcentirao ručno mokro u mokro, pa je svaka slika otisak za sebe, tzv. multioriginal. Stoga su slike iz najnovijeg Ivandinog ciklusa, osim za intimnu, kućnu atmosferu, idealne i za 'masivne' prostore, velike holove, atrije, hotele, restorane i slične turističke interijere. Ako ne vjerujete, svratite u Rokovu uličnu galeriju i sami se uvjerite.

Vijest i slika preneseni sa portala novog tjednika

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 21:05
djelomob1.jpg