Veljača 16, 2018 8322

Hoće li se graditi nova osnovna škola u Vodicama?

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Osnovna škola Vodice trenutno ima 36 odjeljenja i 730 učenika što je čini prvom po broju učenika u županiji. Školska zgrada koje je izgrađena 1982. godine danas ne zadovoljava potrebe učenika i učitelja škole, odnosno suvremene škole.

 

U školi nema prostor za dnevni boravak, adekvatna garderoba i čajna kuhinju. Zato je već sada potrebno razmišljati o gradnji nove škole ili nadogradnji stare kako bi škola pružila najbolje moguće načine obrazovanja za naše učenike i istovremeno ih pripremila za život i rad.

Na taj problem ukazao je i ravnatelj OŠ Vodice na javnom izlaganju prijedloga IV izmjena prostornog plana Grada Vodica

- U prijašnjim Prostornim planovima zatražio sam da se stavi markica za izgradnju nove škole ili da se u urbanističkom planu može proširiti sadašnja škola. Na moje iznenađenje, dobiven je odgovor da se školi odobrava izgradnja jednog kata. Međutim Državni pedagoški standard tu odluku je opovrgnuo i anulirao – rekao je Grgo Friganović te predložio se u novim Izmjenama PPGV u građevinskoj zoni u predjelu Stablinac stavi „markica" za još jednu školu.

- Ova sadašnja škola nije predviđena za ovoliki broj učenika, a i ne idemo prema Europi s ovakvim standardom. S još jednom školom dobio bi se cjelodnevni boravak djece, rasterećenje djece i roditelja. Vodice kao Grad prijatelj djece ovim činom ima priliku pokazati da je stvarno prijatelj djece – zaključio je na kraju Grgo Friganović

IMG_3707.JPG

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, imovinu i prostorno planiranje Tina Bosotin izrazila je zadovoljstvo što je ravnatelj svjestan da našoj djeci u školi treba omogućiti dodatne sadržaje, kako bi pratili trendove i standarde drugih škola u našoj državi.

- Međutim, jako mi je žao što do Javnog izlaganja ravnatelj nije nikada došao do stručnih službi Grada, barem ne u vrijeme od kada ja radim u Gradu i taj problem nam prezentirao i zatražio pomoć u realizaciji. Moguće je da o tome ravnatelj pregovara sa svojim osnivačem, Šibensko-kninskom županijom, za što nemam o tome nikakvu informaciju. Grad Vodice podržava sve inicijative koje pridonose unapređenja kvalitete življenja naše djece pa tako i ovu. – rekla nam je Tina BosotinInače, prema važećem PPUG Vodica, moguća je gradnja građevina društvenih djelatnosti, među kojima i škola na svim dijelovima građevinskog područja naselja, prema uvjetima i kriterijima propisanim PPUG-om. Ishođenje dozvola i gradnja je moguća direktno temeljem PPUG-a ili kroz izradu UPU-a, a lokacijske i/ili građevinske dozvole se ishode temeljem PPUG-a ili UPU-a.

- Kad se steknu uvjeti za gradnju nove škole, a uz prethodno rješavanje imovinsko pravnih odnosa, a to se odnosi na kupnju terena ili osiguranje lokacije na zemljištu u vlasništvu škole, odnosno Županije, važeći planski dokument omogućava izradu dokumentacije i ishođenje dozvola za gradnju. Određivanje konkretne lokacije u PPUG-u za novu školu u ovom trenutku nije nužno, a istim bi se prejudicirala lokacija, koju možda i nije moguće imovinski jednostavno riješiti te time bi se suzio spektar mogućih – potencijalnih lokacija unutar cijelog neizgrađenog građevinskog područja Vodica. – objasnila nam je Tina Bosotin

djelomob1.jpg