Kolovoz 13, 2018 3064 Šibenik meteo

Nestabilno pred blagdan Velike Gospe

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Jadranu se u sklopu ciklone koja se središtem nalazi na sjeveru kontinenta približava njezina pripadajuća hladna fronta koja će prolazno sutra donijeti lokalno izraženija grmljavinska nevremena, a nestabilno uz mogućnost za pokoji pljusak ili neverin može biti i na sami blagdan Velike Gospe koji osim po velikom vjerskom značenju po tradiciji slovi kao prekretnica ljeta i razdoblje od kada nas polako napuštaju vrućine, odnosno ulazak u samu završnicu ljeta.


Danas će na našem području prevladavati sunčano vrijeme uz slab vjetar jugozapadnih i južnih smjerova. Od sredine dana u zaleđu može biti lokalnog razvoja naoblake, a prema Dinari lokalnih pljuskova i grmljavine. Sparina će se dodatno pojačati uz temperature zraka koje će se kretati od 27 do 32°C.
Tijekom ove noći Jadranu će se približiti frontalni poremećaj koji bi već od jutarnjih sati pa kroz nastavak dana lokalno donosio neverine, a nestabilnosti mogu biti i izraženije pa osim obilnijih pljuskova treba pripaziti i na prolazno pojačan vjetar promjenjivih smjerova. Pljuskovi će donijeti i osvježenje uz temperature zraka koje će se kretati od 21 do 28°C.

U srijedu će zapuhati bura i sjeverozapadnjak koji će donijeti stabilizaciju, a uz djelomice do pretežno oblačno vrijeme lokalnih pljuskova i neverina još može biti na otvorenom moru kao i na jugu županije. Temperature zraka će biti u neznatnom porastu i kretati se od 22 do 30°C.
Jačanje grebena anticiklone sa zapada u četvrtak će donijeti pretežno sunčano vrijeme uz slabe vjetrove sjeverozapadnih i zapadnih smjerova. U petak prema sadašnjim prognostičkim materijalima ponovno nestabilnije uz mogućnost za grmljavinske razvoje u zaleđu koji se dijelom mogu proširiti i do obale. Uz slab jugozapadnjak temperature zraka će se kretati od 22 do 30°C.

U danima pred i tijekom vikenda preko nas bi se trebao premještati novi frontalni poremećaj koji bi za razliku od sutrašnjeg trebao biti slabiji pa se lokalni razvoji tijekom subote uglavnom očekuju u zaleđu, a u nedjelju prolazom sustava očekuje se jačanje bure i pretežno sunčano vrijeme. Temperature zraka u neznatnom porastu u odnosu na prethodne dane i kretati će se od 20 do 32°C.

djelomob1.jpg