Kolovoz 16, 2018 6630 Šibenik meteo Accuweather

Accuweather objavio prognozu za jesen: Evo što nas očekuje

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)
Američki privatni meteo servis Accuweather koji se pokazao izuzetno preciznim u posljednjim godinama pa primjerice i ovog ljeta kada je za naše područje potpuno suprotno od državnih prognoza najavio prosječno ljeto sa oborinama iznad prosjeka izdao je sezonsku prognozu za jesen kakvu možemo očekivati u Europi.


Kako se može vidjeti iz priložene slike veći dio Mediterana uključujući i obalu Jadrana trebao bi imati nestabilnije vremenske prilike uz čestu pojavu neverina, a samim time i lokalno izraženije oborine. Obzirom na visoke temperature mora koje "hrane" ovakve sustave osobito u noćnim i jutarnjim satima ovakva prognoza je bila i za očekivati, a podsjetimo se da je posljednjih godina u jesenskom razdoblju sveprisutan trend porasta lokalno izraženijih nevremena često praćenih intezivnim grmljavinama, tučom, jakim vjetrom pa i pijavicama.
Unutrašnjost zemlje kao i veći dio središnje i istočne Europe i dalje će imati iznadprosječno toplo vrijeme, a u kombinaciji sa oborinama koje bi trebale biti iznad prosjeka moguće su pojave bujica i poplava, osobito uz sjeverne obale Crnog mora.
Toplo vrijeme do sredine listopada očekuje se i u zapadnoj Europi, a Portugal, dio Pirinejskog poluotoka i zapadna Francuska mogle bi se naći na udaru jakih vjetrova.
Neuobičajna visoke temperature zraka koje su ovog ljeta zahvatile sjever Europe i nespremnoj Švedskoj donijele katastrofalne požare neće ići na ruku najava da će se iznadprosječno toplo vrijeme nastaviti i tijekom jeseni, a samim time i dalje će postojati visoki rizik za šumske požare.
djelomob1.jpg