Kolovoz 20, 2018 2640 Šibenik meteo

Tjedna prognoza: Stabilno do vikenda kad slijedi promjena vremena

Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

Pod utjecajem polja povišenog tlaka zraka u narednim danima vremenske prilike će se postupno stabilizirati pa će i učestale poslijepodnevne nestabilnosti u zaleđu biti sve manje prisutne, a uz obilje sunčanih sati i slabe vjetrove jugozapadnih i zapadnih smjerova temperature zraka će biti ponovno u porastu, osobito one noćne koje se neće uz obalu spuštati ispod 23, a maksimalne dnevne prelaziti će 30 stupnjeva pa je pred nama novi ali u odnosu na prethodne i manje izražen toplinski val.


U drugom dijelu tjedna u blizini Skandinavije očekuje se formiranje ciklone čija će se pripadajuća hladna fronta u danima pred vikend približavati Jadranu. Kako će u pozadini nje prodirati izraženo hladniji zrak trenutni prognostički modeli uz najavu formiranja sekundarne ciklone nad Jadranom uz zahlađenje najavljuju izraženiju promjenu vremena uz kišu, pljuskove i lokalne neverine.

Premještanje oslabljene hladne fronte u polju visokog tlaka tijekom srijede će donijeti uz manji porast naoblake i lokalne nestabilnosti u zaleđu okretanje vjetra na slabo jugo i oštro, u četvrtak slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak. I u petak osobito u zaleđu od sredine dana lokalno se očekuju nestabilnosti koje dijelom mogu zahvatiti i dio obale. Zapuhati će slab jugozapadni i južni vjetar.

Približavanje frontalnog poremećaja sa zapada kontinenta u subotu će donijeti uz postupni porast naoblake i predfrontalne nestabilnosti i neverine jačanje juga i nabijanje topline i sparine.
Izraženije promjene vremena prema sadašnjim prognostičkim modelima nastupiti će tijekom nedjelje kada se očekuje kiša, pljuskovi i neverini, a lokalno može biti i izraženijih grmljavinskih nevremena i jakog vjetra. Zapuhati će umjerena bura i sjeverozapadnjak, a temperature zraka će se sniziti za 5 do 8 stupnjeva.

Sve o vremenu i promjeni vremena tijekom vikenda možete saznati na portalu udruge Šibenik meteo

djelomob1.jpg