Travanj 22, 2019 2331 Šibenik meteo

Vrijeme ovaj tjedan: Ciklona iz Afrike donosi jugo, toplinu i blatne pljuskove

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Ciklona iznad sjeverozapadne Afrike se produbljuje i polako premješta nad zapadno Sredozemlje, a polje visokog tlaka sa središtem na sjeveru Europe nad Jadranom postupno slabi. Istodobno nad Atlantikom se nalazi nekoliko ciklonalnih centara pa će se naši krajevi u ovom tjednu naći na sudaru ovih dvaju baričkih sustava koji će rezultirati izraženim južnim visinskim strujanjem sa kojim će osim topline pristizati i saharski pijesak.


U danima vikenda po rubu Azorske anticikolne sa Atlantika će prodrijeti manja količina vlažnog zraka sa kojim se očekuje promjenljivije i malo svježije vrijeme.

U ovakvoj sinoptičkoj situaciji očekuje nas tjedan toplog i vjetrovitog vremena, a sutra i prekosutra te ponovno u subotu uz pljuskove i kišu i nešto promjenljivije vrijeme.

Nastavak dana donijeti će postupni porast naoblake, a kasno navečer na moru i otocima očekuju se pljuskovi i kiša koja će se u noći na utorak proširiti na obalu i zaleđe. Promjenljivo uz izmjene sunčanih i oblačnih perioda i povremene pljuskove zadržati će tijekom utorka i prvog dijela srijede, a uz umjereno jugo koje će dodatno pojačati i na moru biti na udare jako temperature zraka će zbog rashladnog utjecaja mora i lokalnih pljuskova neznatno se u odnosu na prethodne dane sniziti i kretati se od 14 do 19°C.

Jačanje polja visokog tlaka zraka uz južno visinsko strujanje od srijede, a osobito u četvrtak i petak donijeti će pretežno sunčano i uz umjereno do umjereno jako jugo iznadprosječno toplo vrijeme sa temperaturama zraka koje će se kretati od 15 do 24°C.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda sa zapada kontinenta i preko Alpa nad Jadran će prodriti manja količina vlažnog zraka pa se uz promjenljivije vrijeme očekuju lokalni grmljavinski pljuskovi. Promjena će biti prolaznog karaktera pa se već tijekom nedjelje očekuje stabilizacija vremenskih prilika uz pretežno sunčano vrijeme.
Nakon južine vjetar će oslabiti i okrenuti na slabe zapadne i sjeverozapadne smjerova sa kojima će i osvježiti uz temperature zraka koje će se kretati od 12 do 18°C.

Pred nama je tjedan po pašjunskom jugu koje će kasno večeras i u noći na utorak donijeti glavninu ovotjednog pogoršanja vremena uz povremenu kišu i zbog zraka bogatom saharskim pijeskom blatne pljuskove. Do vikenda kad je moguća manja promjena vremena uz izraženu južinu i toplinu očekuje nas sumagličasto i pretežno sunčano vrijeme.
djelomob1.jpg