Lipanj 17, 2019 2146 Šibenik meteo

Tjedna prognoza: Prvi dio tjedna nestabilan uz moguće grmljavinske pljuskove

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nad Jadranom se zadržava polje malo sniženog atmosferskog tlaka, a sa sjevera se pruža anticiklonalni greben. Istobno sjevernije od nas premjestila se hladna i vlažna fronta koja je jučer unutrašnjosti donijela izraženije grmljavinske nestabilnosti praćene jakim pljuskovima i tučom.

 

Polje malo sniženog tlaka zraka podržavati će nestabilne vremenske prilike u regiji sve do sredine tjedna, a u drugoj polovici očekuje se postupna stabilizacija vremenskih prilika.

Jutros na našem području prevladava pretežno vedro vrijeme, a umjerena do umjerena jaka bura koja je puhala prethodne noći jutros je oslabila i na dijelu obale okrenula na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Temperature zraka  u odnosu na prethodne dane malo su ugodnije i kreću se od 26 do 30°C.

U nastavku dana uz obalu će prevladavati djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a u zaleđu od sredine dana kao i jučer uz umjeren razvoj dnevne naoblake lokalno se očekuju grmljavinski razvoji praćeni pljuskovima i tučom koji se u poslijepodnevnim satima mogu proširiti i do dijela obale. Prema večeri grmljavinski sustavi će postupno slabiti i naoblake će se raskinuti uz djelomice do pretežno vedro vrijeme. Buru i sjeverozapadnjak u narednim satima postupno će zamijeniti zapadnjak i jugozapadnjak, a prema večeri vjetar će okrenuti na burin. Temperature zraka danas će biti neznatno niže u odnosu na prethodne i dane i uz obalu se kretati do 31, u zaleđu do 33°C.

Sutra se također očekuje još jedan promjenljiv dan, osobito od sredine dana kada se u zaleđu ponovno očekuju lokalne grmljavinske nestabilnosti. Uz slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, noću buru temperature zraka biti će slične današnjima i kretati se uz obalu od 22 do 30, u zaleđu od 18 do 32°C.

Od srijede postupna stabilizacija vremena uz pretežno sunčano vrijeme uz obalu i u većem dijelu zaleđa. Lokalne nestabilnosti od sredine dana držati će se i razvijati uglavnom na krajnjem sjeveru županije uz Dinaru. Tijekom dana puhati će slab maestral, noću burin. Temperature zraka slične prethodnim danima ili neznatno više.

Od četvrtka do kraja tjedna prema sadašnjim prognostičkim modelima prevladavati će stabilno i pretežno sunčano vrijeme uz slabe ljetne vjetrove, danju maestral i jugozapadnjak, noću burin. Iako će biti dosta sunčanih sati temperature zraka zbog osvježavajućeg djelovanja mora neće bitnije porasti i kretati će se od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 30, u zaleđu pokoji stupanj i više.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 17 Lipanj 2019 11:54
djelomob1.jpg