Srpanj 26, 2019 3234 Šibenik meteo

U drugom dijelu vikenda promjena vremena uz čestu pojavu neverina: Poziv svim nautičarima da narednih dana redovito prate službena meteorološka izvješća

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)
Anticiklonalni greben sa sjevera kontinenta nad Jadranom postupno slabi, a sa zapada se približava frontalni poremećaj koji će zapadnoeuropskim zemljama danas donijeti osvježenje, a našim područjima u drugom dijelu vikenda promjenu vremena uz čestu pojavu neverina.

Jutros je nad Jadranom pretežno vedro, a uz slabe vjetrove južnih smjerova temperature zraka se kreću od 26 do 31°C. U nastavku dana prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz slab vjetar jugozapadnih i južnih smjerova. Kasno navečer s mora se očekuje postupni porast naoblake, a lokalno može biti i slabih pljuskova. Vruće vrijeme zadržati će se i tijekom ovog dana pa će se maksimalci uz obalu kretati oko 31, u zaleđu do 35°C.
Sutra veći dio dana uz slabo do umjereno jugo prevladavati će djelomice sunčano vrijeme uz povremenu visoku prozirnu naoblaku. Temperature zraka uz obalu neznatno će se sniziti i kretati se od jutarnjih 24 do maksimalno dnevnih 30, a u zaleđu od 20 do 34°C.
Približavanje frontalnog poremećaja u nedjelju će uzrokovati formiranje ciklone nad sjevernom Italijom i Jadranom pa će se atmosfera nad regijom destabilizirati uz čestu pojavu grmljavinskih nevremena. Nakon djelomice do pretežno oblačnog prvog dijela dana i slabih pljuskova u drugom dijelu očekuje se sve više oblaka i lokalno izraženiji neverini. Jugo će tijekom nedjelje dodatno jačati na umjereno jako do jako, a prema večeri će slabiti i okrenuti na slab sjeverozapadnjak i buru. Temperature zraka će biti neznatno niže u odnosu na subotu, a tek lokalno za vrijeme i nakon djelovanja grmljavinskih sustava uz pojačan vjetar prolazno će se sniziti za 5 do 8 stupnjeva.
Dakle nedjelja uz frontalni poremećaj i ciklonu koja će sniziti tlak ispod 1000hPa donosi lokalno izraženiju promjenu vremena. Nakon pojačanog juga koji će podignuti valovitost mora u drugom dijelu dana lokalno se očekuju izraženiji neverini. Zbog toga će meteorološke službe nakon niza toplinskih upozorenja u nedjelju izdati upozorenje za jak vjetar i grmljavinske sustave koji će biti osobito opasni na moru pa poziv svim nautičarima da narednih dana redovito prate službena meteorološka izvješća.
djelomob1.jpg