Listopad 28, 2019 2653 Šibenik meteo

Sredinom tjedna dolazi prva znatnija promjena vremena uz kišu, buru i zahlađenje

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticiklonalno polje koje je donijelo niz stabilnih i iznadprosječno toplih dana polako slabi, a sa sjeverozapada kontinenta prema Jadranu se premješta hladna fronta koja će sredinom tjedna donijeti pogoršanje vremena uz kišu, buru i niže temperature zraka. Prolazno jačanje anticiklone tijekom četvrtka i petka donijeti će kratkotrajnu stabilizaciju vremena prije novog pogoršanja koje nastupa u danima vikenda.

Jutros na našem području prevladava vedro i tiho vrijeme, a na moru i u kotlinama zaleđa ima slabe sumaglice. Tijekom protekle noći na kninskom području izmjeren je prvi ovojesenski slab mraz uz temperaturu zraka koja se na 2m visine spustila na svega 0.5°C. U nastavku dana sa zapada će postupno doći do porasta prvo visoke naoblake, a kasno poslijepodne i navečer i do postupnog naoblačenja.  Vjetar će i dalje biti slab promjenljivih smjerova, a temperature zraka kretati se od 16 do 22°C.

Sutra će veći dio dana prevladavati djelomice do pretežno oblačno vrijeme, a kasno navečer očekuje se slaba kiša. Nakon slabog jugozapadnjak i vjetra promjenljivih smjerova navečer će zapuhati umjerena do umjereno jaka bura. Temperature zraka osobito one noćne zbog oblačnog vremena biti će malo više, odnosno kretati će se od 17 do 21°C.

Srijeda donosi izraženu promjenu vremena uz kišu, škuru buru i zahlađenje. Glavnina pogoršanja nastupiti će u noći i tijekom jutra dok se od sredine dana očekuju i povremena sunčana razdoblja. Temperature zraka će biti u padu i kretati se od 10 do 16°C.

Četvrtak donosi prolaznu stabilizaciju vremena uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a uz umjerenu buru biti će prohladno uz temperature zraka od 10 do 14°C. Stabilne vremenske prilike uz pretežno sunčano vrijeme te neznatan porast temperatura zraka i slab vjetar promjenljivih smjerova prevladavati će i tijekom petka.

Približavanje novog frontalnog poremećaja koje će naše krajeve zahvatiti tijekom vikenda u subotu će donijeti jačanje juga, a prema večeri i kišu. Oblačno vrijeme uz kišu i jugo prema sadašnjim prognostičkim materijalima prevladavati će i tijekom nedjelje, a izražena južina donijeti će i manji porast temperatura zraka koje će se kretati od 15 do 18°C.

Dakle sredinom tjedna dolazi prva znatnija promjena vremena uz kišu, buru i zahlađenje s kojom će se otpuhati "bablje ljeto" i koja će nas uvesti u kasnu jesen kako i dolikuje dobu godine.

djelomob1.jpg