Prosinac 02, 2019 2792 Šibenik meteo

Prvi hladni val na početku klimatološke zime

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Jadranu se sa zapada kontinenta približava frontalni sustav iza kojeg pristiže osjetno hladniji zrak i s kojim će nastupiti prolazno pogoršanje vremena uz kišu, a u gorju i dijelu nizina susnježicu i snijeg. Brzo jačanje anticiklonalnog grebena već od srijede će donijeti stabilizaciju vremenskih prilika koja će ponovno biti narušena u prvom dijelu vikenda prolazom frontalnog poremećaja.

U nastavku dana prevladavati će oblačno vrijeme uz povremenu kišu koja je izglednija u predvečernjim i večernjim satima kada će umjereno do umjereno jako jugo slabiti i navečer okrenuti na umjerenu do umjereno jaku buru pri ćemu će doći do pritjecanja osjetno hladnijeg zraka uz pad temperatura zraka koje će se danas kretati od 6 do 14°C.

Oblačno vrijeme uz škuru buru i povremenu kišu prevladavati će ove noći i u prvom dijelu jutra, a zatim se očekuje raskidanje naoblake uz pretežno sunčano vrijeme. Uz umjerenu do umjereno jaku buru biti će hladno uz temperature zraka od 4 do 8°C.
Pretežno sunčano i uz slabu do umjerenu buru hladno vrijeme prevladavati će tijekom srijede i četvrtka. Noćne temperature zraka dodatno će se sniziti, dok će dnevne neznatno porasti, odnosno kretati se od 2 do 12°C.

U petak će uz okretanje vjetra na slab do umjeren levanat, a od sredine dana na slabo do umjereno jugo prevladavati pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu koja je izglednija u večernjim i noćnim satima na subotu. Temperature zraka i to osobito noćne biti će u porastu i kretati se od 12 do maksimalno dnevnih 14°C.

Promjenljivo vrijeme uz povremenu kišu prevladavati će i u prvom dijelu subote, a u drugom dijelu dana uz okretanje vjetra na sjeverne i sjeverozapadne smjerove očekuje se sve više sunčanih perioda. U nedjelju će prema sadašnjim prognostičkim materijalima u prvom dijelu dana prevladavati pretežno sunčano vrijeme. Bura koja će prema večeri dodatno oslabiti i uz porast naoblake okrenuti na slab levanat i jugo biti će uvod u slabije pogoršanje vremena koje nastupa s prvim danima narednog tjedna.

djelomob1.jpg