Prosinac 09, 2019 2336 Šibenik meteo

Tjedna prognoza: Promjenljivo uz izmjene jake bure i juga

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticiklonalno polje nad Jadranom polagano slabi a sa sjeverozapada kontinenta postupno se približava dolina s frontalnom poremećajem koja će u kasnim večernjim satima prijeći preko naših krajeva. Prolazno jačanje anticiklone uz ciklonu u Jonskom moru sutra će uz stabilizaciju vremena nakratko donijeti i jaku buru koja će se već u srijedu smiriti. Od četvrtka novi frontalni poremećaj donosi pogoršanje vremena uz kišu i jugo. Vikend i to osobito drugi dio prema trenutnim prognozama trebao bi proteći uz ponovno stabilnije vremenske prilike.

Jutros na našem području prevladava oblačno vrijeme uz povremenu kišu, slabo do umjereno jugo i temperature zraka od 12 do 14°C. U nastavku dana prevladavati će slične vremenske prilike pa uz oblačno vrijeme povremeno će padati kiša koja u večernjim satima lokalno uz pojavu grmljavinskih pljuskova može biti i obilnija. Slabo do umjereno jugo kasno navečer prolazom frontalnog poremećaja će okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak i buru. Temperature zraka do večernjih sati neće se bitnije mijenjati u odnosu na dnevne, dok će navečer uz pritjecanje hladnijeg zraka biti u manjem padu, odnosno kretati se od 10 do 14°C.

Odmicanje frontalnog poremećaja na jug uz formiranje ciklone u Jonskom moru te jačanjem anticiklone na zapadu tijekom naredne noći donijeti će postupni prestanak oborina i djelomično raskidanje naoblake uz jačanje bure koja će sutra biti umjereno jaka, na udare i jaka. Uz buru i temperature zraka od 8 do 12°C osjet hladnoće će biti dosta izražen.

Srijeda će uz vedro vrijeme ujedno biti i najstabilniji dan u ovom tjednu. Bura koja će u noći na udare biti još jaka tijekom dana će slabiti na umjerenu, navečer i slabu. Nastavak pritjecanja hladnijeg zraka osjetiti će se i na temperaturama zraka koje će se kretati od 4 do 11°C.

Vedra i tiha noć u četvrtak ujutro rezultirati će niskim temperaturama zraka uz mraz u zaleđu kojeg lokalno može biti i uz obalu. Približavanje novog frontalnog poremećaja sa zapada kontinenta od jutra će donijeti postupni porast naoblake, a prema večeri i kišu. Uz slab levanat ili vjetar promjenljivih smjerova temperature zraka kretati će se od 0 do 11°C.

Petak će donijeti glavninu ovotjednog pogoršanja vremena uz oblačno vrijeme i kišu, a uz umjereno do umjereno jako jugo i oštro temperature zraka će biti u laganom porastu i kretati se od 7 do 14°C.

Glavnina frontalnog poremećaja premjestiti će se preko naših krajeva u noći na subotu kada se uz oblačno vrijeme očekuje kiša i lokalni grmljavinski pljuskovi. Od jutra oborine će postupno prestati uz raskidanje naoblake i u nastavku dana djelomice do pretežno sunčano vrijeme.Jugo će u noći zamijeniti umjerena bura i sjeverozapadnjak, a danju slab do umjeren levanat ili vjetar promjenljivih smjerova. Temperature zraka u odnosu na petak tek neznatno niže.
Nedjelja će prema sadašnjim prognostičkim materijalima biti stabilna uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme. Uz slab vjetar promjenljivih smjerova temperature zraka biti će slične prethodnim danima.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 09 Prosinac 2019 11:26
djelomob1.jpg