Veljača 03, 2020 3332 Šibenik meteo

Pripremite se: U utorak navečer počinje "zima"

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Razdoblje južine i iznadprosječnih temperatura zraka od sredine ovog tjedna zamjeniti će dobu primjerenije vremenske prilike i hladno vrijeme koje će biti uzrokovano prolazom hladne fronte koja se sa sjevera kontinenta premješta prema Jadranu. Brzo jačanje anticiklonalnog grebena sa zapada kontinenta vrlo brzo će donijeti stabilizaciju vremenskih prilika i suho vrijeme ali uz sjeverne vjetrove do kraja tjedna pratiti će se nas niske temperature zraka.

Nakon pretežno oblačnog vikenda u kojem je bilo i neznatne kiše i jutros na našem području uz slabo jugo i temperature od 12 do 14°C prevladava pretežno oblačno vrijeme. I u nastavku dana očekuju nas slične vremenske prilike, a uz slabo jugo dnevni maksimalci se mogu popeti do proljetnih 16°C.

Jugo će zbog približavanja hladne fronte sutra postupno okretati i jačati na oštro, a kroz jutro na zapadne i sjeverozapadne smjerove. Prolazak frontalnog sustava koji se očekuje u poslijepodnevnim i večernjim satima biti će praćen prolaznom kišom i grmljavinskim pljuskovima koji mogu biti praćeni tučom i lokalnim nevremenom! Temperature zraka koje će se tijekom dana kretati od 12 do 16°C spustiti će se u večernjim satima uz umjereno jaku buru i tramontanu za 5 do 8 stupnjeva pa će oborine u višem gorju prijeći u susnježicu i snijeg kojeg nakratko nošenog jakim vjetrom može biti i na nižim nadmorskim visinama.

Srijeda uz umjereno jaku, na moru jaku do olujnu buru i tramontanu donosi nam u većini krajeva pretežno sunčano vrijeme, dok se na krajnjem sjeveru županije osobito podno Dinare očekuju povremeni pljuskovi snijega. Temperature zraka će se u odnosu na utorak osjetno sniziti i kretati se uz obalu od 6 do 9°C, u zaleđu od 2 do 7°C.

Jaka tramontana i bura uz pretežno vedro vrijeme puhati će i u četvrtak kad će u večernjim satima postupno slabiti na umjerenu. Hladni zrak će i dalje prodirati pa će se temperature zraka dodatno sniziti i kretati se uz obalu od 4 do 7, a u zaleđu od 1 do 5°C. Pretežno vedro vrijeme uz umjerenu tramontanu i buru i neznatni porast temperatura zraka prevladavati će i tijekom petka

U danima vikenda pod utjecajem visokog tlaka vjetar će se dodatno smiriti i biti slab do umjeren pa će u kombinaciji s vedrim noćima rezultirati pojavom mraza kojeg slabog može biti i uz obalu.

Dakle pred nama je izražen zimski ali uglavnom i suh hladan prodor koji će donijeti vjetrovito vrijeme i niske temperature zraka.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 03 Veljača 2020 13:18
djelomob1.jpg