Ožujak 20, 2020 2233 Šibenik meteo

U proljeće ulazimo uz neuobičajno zahlađenje vremena i jaku buru

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Stabilne vremenske prilike uvjetovane anticiklonalnim poljem nad Jadranom nastavile su se i jutros pa na cijelom području prevladava vedro i tiho vrijeme uz ugodne temperature zraka koje se kreću od 14 do 17°C. Središte anticiklone će se u naredna 24h sa Atlantika i britanskog otočja premjestiti nad Skandinaviju pri čemu će po rubu anticiklone nastupiti premještanje hladne zračne mase sa istoka koja će već u nedjelju rubno doći do naših krajeva, a glavninom uz jako zahlađenje početkom narednog tjedna.

U nastavku dana očekuje nas pretežno vedro vrijeme, a uz slab vjetar jugozapadnih smjerova temperature zraka će biti slične jučerašnjima i kretati se od 16 do 20°C. U noći i rano ujutro i to osobito na moru doći će do razvoja sumaglice i magle, osobito zapadnije od nas i to na širem zadraskom području, podvelebitskom primorju te općenito na sjevernom Jadranu.

I u subotu će prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz slične temperature zraka onima od petka ali od sredine dana ipak uz sve više visoke prozirne naoblake. Slabo do umjereno jugo biti će uvod u promjenu vremena koja nam već dolazi u noći na nedjelju kada će zapuhati slaba do umjerena bura.

Početak pogoršanja vremena koji će se protegnuti i na veći dio narednog tjedna započinje u nedjelju sa jačanjem bure koja će do večernjih sati imati jake udare. Uz djelomice, a u drugom dijelu dana i pretežno oblačno vrijeme na našem području se ne očekuju oborine pa će prodor biti uglavnom suhog karaktera uz zahlađenje što će dovesti do pada temperatura zraka koje će se kretati od 4 do 12°C.

Dakle nakon još dva dana stabilnog vremena pred nama je izražena promjena vremena koja će za doba godine donijeti neuobičajno zahlađenje vremena uz jaku buru, a prema današnjim prognostičkim materijalima sredinom narednog tjedna ciklona koja bi se trebala formirati južnije od nas lokalno će donijeti i mogućnost za slabe oborine na granici kiše i snijega.

djelomob1.jpg