Travanj 13, 2020 1783 Šibenik meteo

U prvom dijelu tjedna nestabilno i prohladno, u drugom suho i sve toplije

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticiklonalno polje koje nam je prethodnih dana donijelo stabilno iznad prosjeka toplo vrijeme postupno slabi, a sa sjevera kontinenta približava se hladna fronta koja će sutra donijeti prolaznu promjenu vremena uz slabe oborine i zahlađenje. Jačanje grebena anticiklone sa zapada kontinenta i premještanje iste nad središnje dijelove Europe od srijede donosi stabilizaciju vremenskih prilika.

Jutros na našem području prevladava djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz slabo jugo i temperature zraka od 18 do 23°C. U nastavku dana očekuje se postupni porast naoblake, a navečer i pretežno oblačno vrijeme. Slabo jugo postupno će jačati na umjereno, a temperature zraka će biti slične jutrošnjima i kretati se od 18 do 23°C.

U noći se uz jače naoblačenje očekuju prve oborine, a kiša i povremeni pljuskovi zadržati će se do ranih poslijepodnevnih sati kada će nastupiti postupno raskidanje naoblake uz pretežno sunčano vrijeme u nastavku dana. Slabo jugo u noći će oslabiti i tijekom jutra prolazno okrenuti na slabe vjetrove zapadnih i sjeverozapadnih smjerova, a zatim na buru koja će biti u jačanju na umjerenu do umjereno jaku. Razdoblje iznadprosječno toplog vremena sutra će završiti pa će s prodorom bure zahladiti uz pad temperatura zraka za 5 do 8 stupnjeva, odnosno one će se kretati od jutarnijh 10 do 14 do večernjih 6 do 8°C.

U srijedu će prevladavati vedro vrijeme uz umjeren vjetar sjevernih i sjeverozapadnih smjerova. Temperature zraka će biti u manjem porastu i kretati se od 7 do 16°C.

Pretežno sunčano vrijeme uz slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova prevladavati će i tijekom četvrtka i petka. Temperature zraka će biti slične onima od prethodnih dana pa će nakon jutarnjih 8 maksimalne dnevne temperature zraka porasti do 16°C.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u danima vikenda naši krajevi će se naći u polju srednjeg ili malo povišenog tlaka zraka. U takvim okolnostima nastaviti će stabilno i pretežno sunčano vrijeme uz obalu, dok u zaleđu od sredine dana lokalno će biti slabog do umjerenog razvoja dnevne naoblake. Vjetar će biti slab i uglavnom zapadnih i jugozapadnih smjerova, a noću slaba bura. Temperature zraka će biti u laganom porastu i kretati se od jutarnjih 10 do maksimalno dnevnih 20, u zaleđu i do 23°C.

djelomob1.jpg