Lipanj 01, 2020 3553 Šibenik meteo

Tjedna prognoza: Prvi dio tjedna stabilan, u drugom jugo i pljuskovi

Tjedna prognoza: Prvi dio tjedna stabilan, u drugom jugo i pljuskovi Foto: Ante Roca
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Klimatološki početak ljeta jutros nam je donio stabilizaciju vremena i raskidanje jalove naoblake koja je prevladavala u drugom dijelu nedjelje i noći na ponedjeljak pa uz umjerenu buru i tramontanu i temperature zraka od 18 do 21°C na cijelom području prevladava pretežno sunčano vrijeme.

Ovog tjedna naši krajevu će se naći u polju srednjeg, a u drugom dijelu sniženog tlaka zraka. Skandinavsku anticiklonu zamjeniti će ciklona čije će se pripadajuće fronte od srijede postupno približiti Jadranu i donijeti destabilizaciju vremenskih prilika i promjenljivo vrijeme.

U nastavku dana prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu buru i tramontanu, a od sredine dana na moru i uz obalu tramontanu i sjeverozapadnjak. Temperature zraka će biti ugodne i kretati se od 20 do 22 uz obalu, odnosno od 17 do 23°C u zaleđu.

Pretežno sunčano vrijeme prevladavati će i sutra te u srijedu kada će sjeverni i sjeverozapadni vjetrovi dodatno oslabiti i uz obalu okrenuti na slab jugozapadnjak dok će u zaleđu prevladavati tiho ili slab vjetar promjenljivih smjerova. Temperature zraka će u odnosu na prethodne dane biti bez veće promjene ili tek neznatno više i kretati se uz obalu od jutarnjih 15 do maksimalno dnevnih 22, u zakeđu od 10 do 24°C.

Okretanje vjetra na jugo, njegovo jačanje uz porast naoblake i mogućnost za povremene pljuskove od četvrtka će označiti početak nestabilnog vremenskog razdoblja. Jugo će tijekom petka dodatno pojačati na umjereno do umjereno jako, a u drugom dijelu dana te prvom dijelu subote uz kišu lokalno će biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova.

Slabljenje juga i njegovo prolazno okretanje na zapadne i sjeverozapadna smjerove u drugom dijelu subote označiti će prolaznu stabilizaciju vremenskih prilika i pretežno sunčanu nedjelju u kojoj će ponovno zapuhati slabo do umjereno jugo koje će nagovjestiti novu promjenu vremena koja nam započinje s prvim danima novog tjedna. U odnosu na prvi dio tjedna drugi dio će nam donijeti i malo svježije vrijeme uz neznatno niže temperature zraka koje će se kretati od 15 do 20°C.

djelomob1.jpg