Kolovoz 21, 2020 1726 Šibenik meteo

Za vikend stabilno, u zaleđu mogući pljuskovi praćeni i grmljavinom

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Stabilne vremenske prilike podržane anticiklonalnim poljem koje dominira Jadranom nastavile su se i jutros pa na cijelom području prevladava pretežno vedro vrijeme uz slab vjetar promjenljivih smjerova ili je tiho. Nakon u zaleđu prohladnih 13 koliko je izmjereno u Kninu, a uz obalu od 20 do 22°C temperature zraka su kako se približava sredina dana u porastu i  kreću se od 24 do 30°C.

U danima vikenda anticiklonalno polje će zbog približavanja poremećaja i hladne fronte sa zapada kontinenta postupno oslabiti ali će usprkos tome prevladavati stabilne vremenske prilike koje će samo djelomice i to lokalno biti narušene u zaleđu gdje uz prolazanu dnevnu naoblaku može biti pljuskova praćenih i grmljavinom.

Danas i sutra tako će na cijelom području prevladavati pretežno vedro vrijeme. Od sredine dana u zaleđu će lokalno doći do razvoja dnevne kumulusne naoblake koja će poslijepodne s približavanjem večernjih sati isčeznuti te biti zamjenjena visokom prozirnom naoblakom. Vjetar će kao i prethodnih dana biti slab zmorac koji će pratiti kretanje sunca i sredinom dana puhati kao slab maestral i jugozapadnjak dok će navečer i noću biti tiho, odnosno pred jutro će zapuhati burin. I dok će zmorac s mora koje ima temperaturu od 24 do 26°C obali i otocima donositi svježinu njegov prodor dublje u kopno zaustaviti će prva brda pa će se ovisno o njegovoj jačini kretati i temperature zraka, odnosno uz obalu od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 28 do 31 dok će u zaleđu nakon jutarnjih od 14 do 18 maksimalna dnevna temperatura zraka porasti i do 35°C.

Slične vremenske prilike uz obalu i na otocima prevladavati će i tijekom nedjelje u kojoj će zbog približavanja frontalnog poremećaja doći do postupnog pada tlaka zraka. U takvim okolnostima atmosfera će biti nestabilnija pa će kumulusi koji će se od sredine dana pojaviti u zaleđu i na planinskim masivima lokalno izdignuti u olujne CB-ove te donijeti mjestimice pljuskove praćene grmljavinom. Prema večeri ti će se sustavi ugasiti pa će na cijelom području ponovno prevladavati pretežno vedro vrijeme uz visoku prozirnu naoblaku. Uz slabe vjetrove zapadnih i jugozapadnih smjerova temperature zraka će biti bez veće promjene.

djelomob1.jpg