Veljača 20, 2021 2700 Istramet

Zima je gotova, pred nama topliji dani

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Do kraja klimatološke zime preostalo je još samo 8 dana, a može se reći – zima u Europi je gotova. Zahvaljujući razvoju anticiklone iznad našeg dijela kontinenta temperature zraka posvuda će porasti značajno iznad prosjeka.

U Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj odstupanja na 850 hPa pritom mogu iznositi i 16 °C, što je ekstremno i zapravo daleko izraženije u odnosu na negativna temperaturna odstupanja koja je donio tzv. “beast from the east”.

Pred nama topliji dani

Idući dani donose nam postupno sve toplije vrijeme, a porast temperature zraka naročito će se osjetiti u unutrašnjosti Hrvatske i Istre. Bliže moru čija se temperatura kreće između 10 i 14 °C dnevne vrijednosti bit će osjetno niže

Da ne bude zabune, snijeg je u proljeću uobičajena pojava

Ne treba ovu najavu kraja zime shvatiti u smislu kako više neće biti hladnih fronti i snijega ove “sezone”. Naravno da hoće, snijeg je uobičajena pojava i u klimatološkom proljeću, naročito u gorju, a dok su još zime bile “prave”, snijeg je redovita pojava tijekom prvog mjeseca klimatološkog proljeća bio i u Istri.

Snijega u gorskom području može biti i u svibnju, posljednjem mjesecu klimatološkog proljeća, što nije ekstremna pojava već uobičajeno za naše klimatsko podneblje.

Pritom treba spomenuti i poznate marčane bure, no one su posljednjih godina sve slabije i kratkotrajnije, a trenutno nema naznaka kako bi ove godine mogle pokazati svu svoju snagu…

Izvor vijesti: Istramet

djelomob1.jpg