Kolovoz 01, 2021 3016

Kraj toplinskog vala i promjena vremena

Ocjeni sadržaj
(3 glasova)

Zadnji tjedan srpnja i prvi kolovoza tradicionalno su najtopliji dani u godini i maksimalni temperaturni rekordi za brojne lokacije u zemlji upravo su izmjereni u tom periodu. I ova godina u tom pogledu nije iznimka pa je četvrti ovoljetni toplinski val uz temperature zraka koje se niti noću ne spuštaju ispod 30 stupnjeva, dok se one dnevne penju i do 37°C, upravo u tijeku. Situaciju dodatno otežava i jugo koje uz podizanje vlage i sparine stvara fenski ugođaj i neugodan toplinski osjet. 

Jugo je uvod i naznaka promjene vremena koja će već sutra na ovim prostorima barem temperature zraka vratiti u višegodišnje prosjeke za doba godine. Naime Jadranu se sa sjeverozapada kontinenta približava dolina s hladnom frontom koja će glavninu svog utjecaja na vrijeme ostaviti zapadnije i sjevernije od Dalmacije koja u pravilu ljeti od ovakvih prodora u pogledu oborina ima vrlo malo koristi.

Prognostički materijali upravo tako i sugeriraju pa će kiša sa ovim prodorom uglavnom izostati, odnosno slabih pljuskova može biti uglavnom na području sjeverne Dalmacije i to ponajprije na širem zadarskom području i južnom podvelebitskom primorju. U ostatku područja prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme uz umjereno jugo koje će poslijepodne slabiti i postupno okretati na slab sjeverozapadnjak. Temperature zraka i danas će biti vrlo visoke i dosezati maksimalne vrijednosti oko ili malo iznad 35°C pa je Mateoalarm za obalni i otočni dio Dalmacije ponovno izdao crveno upozorenje za opasne vremenske prilike!

Prolazom sustava sutra će uz slab do umjeren sjeverozapadnjak nastupiti osvježenje uz pad temperatura zraka koje će se kretati izmjeđu 24 i 32°C. Prevladavati će djelomice do pretežno sunčano vrijeme, a navečer postupno će biti sve više oblaka. Porast naoblake uvod je u nešto oblačniji utorak u kojem lokalno može biti i slabih pljuskova. Vjetar će ponovno okrenuti na slabe južne i jugozapadne smjerove dok će temperature zraka biti slične pretehodnom danu i kretati se od 22 do 33°C.

Srijeda donosi prolazno poboljšanje vremena uz nešto više sunčanog vremena i temperature zraka koje će biti u višegodišnjim prosjecima za doba godine i kretati se između 24 i 28°C. Slabo jugo koje će zapuhati u drugom dijelu dana biti će uvod u promjenu vremena i približavanje novog sustava sa sjeverozapada kontinenta koje bi u noći na četvrtak moglo donijeti i izraženija lokalna grmljavinska nevremena.

Odmicanjem sustava tijekom četvrtka će nastupiti stabilizacija vremenskih prilika uz raskidanje naoblake i pretežno sunčano vrijeme. Vjetar će ponovno okrenuti na slabe do umjerene sjeverozapadne i zapadne smjerove, a slične vremnske prilike prevladavati će i tijekom petka i subote. Temperature zraka i dalje će biti ugodne ljetne i kretati se u rasponu od noćnih 22 do maksimalno dnevnih 28°C.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima u nedjelju bi se preko ovih prostora mogao premještati novi frontalni sustav pa će druga polovica vikenda u odnosu na prvu biti uz slabo jugo nestabilnija i promjenljivija.
 

djelomob1.jpg