Kolovoz 04, 2021 2170

Sutrašnje pogoršanje neće zaobići Dalmaciju: Narančasti alarm za lokalno obilnije oborine i pijavice

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Okretanje vjetra na jugozapadne i južne smjerove uz porast visoke i srednje naoblake uvertira je novog i ovog puta izraženijeg pogršanja vremena čiji glavni krivac je plitka dolina s frontalnim poremećajem koja se približava Jadranu sa zapada kontinenta. Ovaj sustav će u odnosu na onaj jalovi prethodni koji Dalmaciji gotovo da nije donio niti kap kiše prema svim proračunima modela bi trebao biti kudikamo izdašniji, lokalno i to osobito u zaleđu i obilno bogat oborinama!

Glavnina ovog pogoršanja nastupa nam sutra rano ujutro, a drugi nešto slabiji val dolazi kasno navečer i u noći na petak. U takvim okolnostima u nastavku dana prevladavati će djelomice sunčano vrijeme, a kasno navečer doći će do porasta naoblake te u drugom dijelu noći mogućnosti za pljuskove i kišu.Vjetar će i dalje zadržavati južni i jugozapadni smjer zbog kojeg će naredna noć u odnosu na prethodnu biti za dva do tri stupnja toplija.

Pred jutro sa mora se očekuje premještanje grmljavinsko-oborinskog sustava koji lokalno može donijeti i izraženije nevrijeme pa je sustav Meteoalarma za sutra izdao visoko narančasto upozorenje na jako jugo sa udarima i do 70km/h te mogućnost nevremena i obilnije kiše koja, odnosno uz obalu može pasti i preko 25 dok u zaleđu i do 70 litara kiše po metru četvornome.

Prolazom ovog sustava od sredine dana pa do večernjih sati prevladavati će djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku, a vjetar će sa južnih okrenuti na slabe do umjerene sjeverozapadne smjerove. Temperature zraka će biti u manjem padu i kretati se oko maksimalno dnevnih 27°C.

Navečer sa sjeverozapada se očekuje novi porast naoblake uz povremenu kišu i pljuskove, lokalno i neverine.

Niti petak neće biti sasvim stabilan pa će veći dio dana prevladavati djelomice sunčano vrijeme uz promjenljivu naoblaku i povremene pljuskove, uglavnom u zaleđu te na širem splitskom području u poslijepodnevnim satima. Uz slab do umjeren vjetar sjeverozapadnih i zapadnih smjerova temperature zraka će za doba godine biti sasvim ugodne i kretati se između 22 i 28°C.

Vikend nam donosi ponovno sunčanije ali uz okretanje vjetra na južne smjerove koji će tijekom nedjelje pojačati na umjeren do umjereno jako i toplije vrijeme. Temperature zraka sa južinom ponovno će imati trend porasta i kretati se od jutarnjih 22 do maksimalno dnevnih 32°C.

djelomob1.jpg