Kolovoz 16, 2021 3505

Jalova fronta donosi rijetke oborine ali uz buru postupni pad temperature zraka

Jalova fronta donosi rijetke oborine ali uz buru postupni pad temperature zraka Arhiva
Ocjeni sadržaj
(1 Glasaj)

U pučkoj meteorologiji blagdan Velike Gospe sinonim je za prekretnicu ljeta kada nastupaju prvi izraženiji prodori sa zapada kontinenta koji nakon dugog sušnog razdoblja donose prve konkretnije oborine ali i osvježenje uz pad temperatura zraka. Prema prognostičkim materijalima izgledno je da će se tradicija nastaviti i ove godine iako će promjena biti uglavnom slabog karaktera i neće bitnije utjecati na vremenske prilike što se udaljavamo južnije od sjevernog Jadrana.

Anticiklonalno polje nad Jadranom polako slabi, a sa zapada kontinenta približava se dolina s pripadnom frontom koja će već danas u Genovskom zaljevu, a sutra i nad Jadranom inicirati prizemna ciklonalna polja. Dalmacija koja u pravilu ima vrlo malo koristi od ovakvih sustava tijekom ljeta i ovaj put imati će najmanju prmjenu vremena u odnosu na preostali dio zemlje. Posljednji prognostički materijali sugeriraju da promjena neće biti toliko izražena u vidu oborina koje će biti uglavnom obilnije u zapadnim krajevima koliko u osvježenju i padu temperatura zraka jer će sustav zamjeniti sutropsku zračnu masu sa ipak ugodnijom koja će nam odmicanjem sustava pristizati sa sjeverozapada kontinenta.

Prve nestabilnosti u sklopu promjene vremena već su se pojavile tijekom protekle noći kada je na otvorenom moru srednjeg Jadrana došlo do iniciranja slabog neverina. Ponedjeljak će uz okretanje vjetra na umjereno jugo donijeti u odnosu na prethodne dane i sve više oblaka pa će se tijekom dana i to osobito poslijepodne izmjenjivati periodi sunčanog i oblačnog vremena. Vrućine će i dalje vladati ovim krajevima pa će se maksimalne temperature zraka kao i prethodnih dana dosegnuti vrijednosti i do 37°C zbog čega je Meteoalarm i za danas za cijelu obalu proglasio najviše crveno meteo upozorenje!

Glavnina pogršanja nastupa nam sutra kada se u drugom dijelu noći očekuje jači porast naoblake, a tijekom jutra i slabe oborine u obliku pljuskova ili lokalnog neverina. Oborine su izglednije u zaleđu, a kako se približavamo obali i otocima biti će ih sve manje, a na nekim područjima vjerovatno će i izostati. Večernji i noćni sati na srijedu donijeti će prebacivanje nestabilnosti sa kopna na more gdje lokalno može biti i izraženijih neverina koji mogu biti dosta neugodni zbog prolazno jakog vjetra promjenljivih smjerova pa bi svi oni koji su na moru ovih dana trebali pronaći sigurnije luke ili sidrišta. Umjereno jugo tijekom naredne noći će polako slabiti uz okretanje vjetra zapadnije od Šibenika na umjerenu buru koja će se u drugom dijelu dana postupno sve više širiti prema jugu. Temperature zraka će nakon još vruće noći od sredine dana biti u padu i to u prosjeku za 5 do 8 stupnjeva u odnosu na temperature zraka od prethodnih dana pa će sutra maksimalne vrijednosti mjeriti oko 28 u zaleđu i do 32°C uz obalu.

Srijeda će uz umjerenu buru u zaleđu te sjeverozapadnjak uz obalu i na moru donijeti stabilizaciju vremenskih prilika uz jačanje grebena anticiklone sa zapada kontinenta. Tijekom dana prevladavati će djelomice do pretežno sunčano, a na primoštenskom-rogozničkom području umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Temperature zraka će biti nešto ugodnije i kretati se od noćnih 22 do maksimalno dnevnih 33°C.

Dakle pred nama je jalova fronta koja neće donijeti znatnije oborine, a u mnogim krajevima one će i izostati. Ipak sa njezinim prolazom otvoriti će se put svježijem zraku sa sjeverozapada kontinenta pa će ostatak tjedan biti pretežno sunčan ali uz ugodne ljetne temperature zraka koje će se kretati malo niže ili oko 30 stupnjeva.
 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 16 Kolovoz 2021 13:50
djelomob1.jpg