Kolovoz 23, 2021 2414

Ultima ljeta uz promjenljivje vrijeme, buru i nevere

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Ulazimo u samu završnicu klimatološkog ljeta koje će ove godine ostati zapamćeno kao izuzetno vruće ali i dosta suho. Nekoliko fronti koje su nas pohodile nisu bile izdašne po pitanju oborina pa je obalno područje tek malo iznad 300 litara što je tek 40% očekivanih godišnjih oborina. Sama ultima ljeta bi to mogla barem malo ispraviti jer prema sadašnjim prognostičkim materijalima slijede nam promjene vremena.

U tjednu pred nama tako očekujemo premještanje dvaju sustava, od kojih jedno nastupa već krajem dana i sutra, a drugo u danima vikenda.

Dolina s frontalnim poremećajem koja se Jadranu približava sa zapada kontinenta sporo će se premještati dalje na istok. Njezin utjecaj na vrijeme osjećamo već danas pa je vjetar sa slabih jugozapadnih i zapadnih smjerova već prijepodne okrenuo na slabo do umjereno jugo, a nebo koje je prethodnih dana bilo potpuno vedro danas je prošarano visokom i srednjom naoblakom. U nastavku dana naoblake će biti sve više, a kasno večeras sa talijanske prema našoj obali premještati će se oborinska masa koja će kišu i grmljavinske pljuskove donijeti uglavnom krajevima zapadnije od Šibenika, odnosno sjevernom Jadranu i širem zadarskom području a tek rubno mogu zahvatiti uglavnom i zapadni dio Šibensko-kninske županije. Vjetar će nakon slabog juga u večernjim satima postupno okrenuti na slabu do umjerenu buru sa kojom ne stiže i ozbilniji pad temperatura zraka.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz tek malu mogućnost za poneki lokalni slab pljusak prevladavati će u utorak tijekom kojeg će puhati umjerena do umjereno jaka bura uz temperature zraka od 22 do 31°C. Sa večernjim i osobito noćnim satima nastupa sve veća mogućnost za lokalne pljuskove i neverine kojih će biti osobito tijekom srijede. 

Oborine će u srijedu ponovno biti izdašnije u krajevima zapadnije od Šibenika te lokalno u zaleđu dok će obala i otoci ponovno brojati malo ili nimalo litara po metru četvornome. Umjerena bura i sjeverozapadnajk u kombinaciji sa pljuskovima ipak će donijeti manje osvježenje i pad temperatura zraka koje će se kretati između 19 i 24°C.

U četvrtak nastupa prolazna stabilizacija vremenskih prilika uz pretežno sunčano vrijeme, a sve prije novog izraženijeg pogoršanja vremena koje nam se spušta u obliku hladne fronte sa sjevera kontinenta. 

Drugi dio petka te osobito subota ponovno će biti nestabilni uz česte pljuskove i neverine, a poboljšanje će nastupiti tijekom nedjelje koja će uz dosta sunca i umjerenu buru donijeti temperature zraka slične onima od prethodnih dana.

djelomob1.jpg