Listopad 04, 2021 2504

Gotovo s lijepim vremenom, cijeli tjedan jugo, kiša pa bura

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Frontalni poremećaj koji nam se približava sa sjeverozapada kontinenta od sredine ovog tjedna postupno će nas iz sušnog i toplog prvog dijela jeseni uvesti u njezin kišni i sve hladniji drugi dio. Za razliku od prethodnih pogoršanja vremena koji su po oborinama bili izdašniji na kontinentu i sjevernom dijelu Jadrana najavljeno pogoršanje će prema prognostičkim materijalima lokalno obilnije oborine praćene grmljavinskim nevremenom donijeti ovoga puta i jugu zemlje.

Slabo jugo koje je zapuhalo tijekom jučerašnjeg dana danas je na moru pojačalo na umjereno, a već sutra kako se frontalni sustav bude približavao dodatno će jačati na umjereno jako do jako. Pretežno vedro vrijeme koje nas je pratilo prethodnih dana, pa tako i danas, od sutra će zamijeniti oblaci kojih će biti sve više kako bude dan odmicao. Drugi dio večeri i noć na srijedu donijeti će prvi val pogoršanja vremena uz kišu i pljuskove koji lokalno mogu biti praćeni i izraženijim grmljavinskim nevremenom i obilnijim oborinama. Mjestimice za kratko vrijeme može pasti više od 50 litara kiše po metru četvornome!
 
Srijeda će nakon noći ispunjene neverama sa prvim jutranjim satima donijeti malo stabilnije ali dalje promjenljivo i pretežno oblačno vrijeme. Večernji sati ponovno donose sve više naoblake i kiše, a lokalno ponovno može biti i grmljavinskog nevremena i to osobito na moru i jugu županije. Jugo će u noći sa utorka na srijedu oslabiti i od jutra okrenuti na slabe vjetrove promjenljivih smjerova, a prema večeri zapuhati će slab do umjeren levanat. Temperature zraka i dalje će biti za doba godine sasvim ugodne i kretati se od noćnih 19 do maksimalno dnevnih 24°C.
 
Četvrtak donosi nastavak nestabilnih vremenskih prilika uz pretežno oblačno vrijeme i povremenu kišu, a uz umjerenu do umjereno jaku buru doći će do pritjecanja hladnijeg zraka pa će temperature zraka imati vrlo mali hod i kretati se između 15 do 19°C.
 
Postupna stabilizacija vremena nastupa nam od petka kada se uz prestanak oborina očekuje i djelomično raskidanje naoblake ali uz umjerenu buru i dalje prohladne temperature zraka.
 

djelomob1.jpg