Listopad 16, 2021 2389

Pod utjecajem anticiklone pred nama je duži period stabilnog i toplog vremena

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon perioda nešto nestabilnijeg vremena i prvih konkretnijih oborina sa kojima je prekinuto dugo sušno razdoblje nastupio je period stabilnijeg vremena sa već višednevnom burom. Nad većim dijelom Europe uspostavilo se polje visokog tlaka zraka koje se rubno proteže sve do Jadrana, a južnije nad Grčkom koja je prethodnih dana bila suočena sa obilnim oborinama i poplavama nalazi se ciklona koja svoj utjecaj ima i na jugu Jadrana. Slabljenjem ove ciklone već od danas će nastupiti i slabljenje bure što će uz dosta sunčanog vremena dovesti i do porasta maksimalnih dnevnih temperatura zraka.

U takvim okolnostima vikend će na šibenskom području biti pretežno sunčan, a dojam vedrog vremena povremeno će kvariti tek prolazno visoka naoblaka. Bura koja će još danas imati umjereno jake udare postupno će slabiti i sutra od sredine dana okrenuti na slab do umjeren vjetar sjeverozapadnih smjerova, a navečer na slabu buru. Temperature zraka će u odnosu na prethodne dane biti u laganom porastu i kretati se od jutarnjih 9 do maksimalno dnevnih 20°C.

Stabilne vremenske prilike će nas dočekati i na početku narednog tjedna. Visok tlak u sklopu anticiklone zaustaviti će frontalne sustave koji se sa Atlantika premještaju prema Jadranu pa će uz slabe vjetrove sjeverozapadnih smjerova prevladavati pretežno sunčano vrijeme uz nešto više visoke i srednje naoblake u prvom dijelu ponedjeljka. Vedre noći i slab vjetar stvoriti će idealne uvjete za noćno rashlađivanje i nešto niže temperature zraka uz mogućnost sumaglice i magle u kotlinama zaleđa koja se pak ujutro može izdignuti u nisku naoblaku. Danju za doba godine dosta toplo uz dnevne maksimalce oko 20 stupnjeva.

Okretanje vjetra u drugom dijelu srijede na slabe južne smjerove prema sadašnjim prognostičkim materijalima biti će uvod u nestabilniji drugi dio tjedna i vjerovatno promjenljiviji vikend.

djelomob1.jpg