Listopad 29, 2021 1374

Nakon sunčanog vikenda stiže jugo i kiša

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Prostrana anticiklona nad većim dijelom Europe uspostavila je stabilne vremenske prilike koje u ovom dijelu godine kontinentu donosi inverziju, odnosno maglu i nisku naoblaku, a obali sunčano i ugodno toplo vrijeme. Ciklone i fronte nalaze se daleko nad Atlantikom, a u srednjem Sredozemlju i dalje je stacionaran Mediteranski uragan koji je početkom tjedna opustošio Siciliju i odnio dva života.

Anticiklona u danima vikenda ipak će početi slabiti što će otvoriti put frontama koje su dio pripadajućih ciklona sa Atlantika. Njihovim približavanjem Jadranu uz jačanje južine u drugom dijelu vikenda i osobito na početku narednog tjedna očekuje se postupno pogoršanje vremenskih prilika i kiša.

Pretežno sunčano vrijeme uz ponešto visoke naoblake prevladavati će tijekom petka i subote. Prvi jutarnji sati u kotlinama zaleđa lokalno će donijeti i mogućnost za pojavu sumaglice i magle, a niske naoblake biti će i na otvorenom moru. Vjetar će biti sasvim slab pa će prevladavati gotovo tiho vrijeme, a temperature zraka za doba godine izuzetno ugodne i kretati će se u rasponu od jutarnjih 9 do maksimalno dnevnih 22°C.

Jugo koje će zapuhati tijekom nedjelje i postupni porast naoblake nagovijestiti će skoru promjenu vremena koja se glavninom očekuje u ponedjeljak kada će prevladavati oblačno vrijeme uz umjereno do jako jugo i u drugom dijelu dana povremenu kišu koja prema večeri i u noći na utorak može biti lokalno praćena i grmljavinskim pljuskovima.

Prema sadašnjim prognostičkim materijalima drugi dio utorka trebao bi donijeti prolaznu stabilizaciju vremena ali vrlo kratku jer će zbog približavanja novog frontalnog poremećaja već u srijedu doći do novog jačanja juga i povremene kiše.

Prohladna jutra početkom tjedna će zbog oblačnih noći i južine izostati pa će temperature zraka biti bez većih oscilacija i kretati se u rasponu od 15 do 18°C.

Poslijednja izmjena dana Petak, 29 Listopad 2021 17:07
djelomob1.jpg