Studeni 04, 2021 2583

Najkišovitiji mjesec na Jadranu opravdao svoje ime: Sinoć za kratko vrijeme palo i do 80 litara kiše

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Najkišoviti mjesec u godini na Jadranu opravdao je sinoć svoje ime kada je obalu zahvatilo izraženo grmljavinsko-oborinsko nevrijeme koje je za kratko vrijeme lokalno donijelo obilne oborine. Uska oborinska pruga premještala se sa mora po sredini županije dalje na sjever pa su upravo na tom području izmjerene najobilnije oborine. Prema mjerenjioma AMP-ova u sustavu mreže Šibenik Meteo najviše kiše palo je u Zatonu i to gotovo 80 litara po metru četvornome! Obližnje Vodice pa i otok Prvić nisu puno zaostali po akumuliranim oborinama jer tu je izmjereno 75, odnosno 60 litara kiše po metru četvornome. Obilna kiša pala je i na širem šibenskom području gdje prednjači gradsko naselje Šubićevac gdje je izmjereno 43 litre. Prosjek između 40 i 60 litara izmjeren je još i na području Bilica, Drniša, Kijeva i Kistanja. U ostalim područjima, na krajnjem zapadu i jugu oborine su bile slabije i tu se kretale u prosjeku od 10-tak litara zapadno od Vodica, odnosno 20-tak litara južno od Šibenika.

Oborine su u većini zahvaćenih krajeva bile pljuskovite pa je intenzitet bio dosta visok što je posljednično rezultiralo pojavom bujica i plavljenja pojedinih područja ili objekata pa su javne službe tijekom ranih jutarnjih sati imale pune ruke posla, a jedna od 200 zabilježenih munja izazvala je i požar na otoku Žirju.

Jako jugo koje je puhalo još jučer u noćnim satima prolazom sustava okrenulo je na olujan jugozapadnjak i oštro koje je ipak od sredine dana bilo u slabljenju, a nakon "nemirne" noći dan je protekao uz oblačno vrijeme i povremene pljuskove.

Promjenljivo vrijeme pratiti će nas i sutra kada će veći dio dana prevladavati oblačno vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove. Vjetar će biti slab i to uglavnom sjevernih smjerova dok će se temperature zraka u odnosu na danas neznatno snziti i kretati se između 12 i 17°C.

Bura će u subotu pojačati pa će na udare biti i do umjereno jaka, a uz pretežno oblačno vrijeme još postoji šansa za poneke slabe lokalne oborine i osobito na jugu i sjeveru županije i to općenito u prvom dijelu dana.

Nedjelja uz slabu buru ili tiho donosi postupnu stabilizaciju vremenskih (ne)prilika, odnosno od jutra prestanak oborina te raskidanje naoblake. Od sredine dana uz čestu izmjenu sučanih i oblačnih perioda temperature zraka će biti u laganom porastu pa će nakon jutarnjih 11 sredinom dana lokalno dosegnuti i ugodnih 20°C.

djelomob1.jpg