Studeni 14, 2021 2163

Ekstremne vremenske prilike: Sredozemna ciklona potopila Žirje, nestabilno i u prvom dijelu tjedna

Munje snimljene sa obale nad otokom Žirje. Munje snimljene sa obale nad otokom Žirje. foto:Dino Bara
Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Sredozemna ciklona pod čijim utjecajem se nalazi Jadran jučer je donijela nastavak izrazito nestabilnog i promjenljivog vremena kako i dolikuje najkišovitijem mjesecu u godini. Područje sjeverne Dalmacije, dakle prostor na jugu od Punta Planke pa do Zadra i sjevernije do Paga, našlo se tako na udaru izraženog grmljavinskog nevremena koje se uglavnom držalo još relativno toplog mora nad kojim se neprestano obnavljalo uz neprekinutu salvu i tutnjavu više od 3000 munja koja je dopirala sve do obale.

Upravo je na toj mitskoj Punta Planki poznatoj kao razdjelnici Jadrana jučer ujutro i došlo do formiranja grmljavinskog sustava koje je za kratko vrijeme ovoj izrazito sušnoj lokaciji donijelo 80 litara kiše. Nevrijeme se u nastavku dana vrlo spro premještalo morem na zapad uz slabe oborine koje su dolazile do obale. Sa sumrakom središte nevremena našlo se malo južnije od otoka Žirja koje će u nastavku večeri i u noći uz neprestanu grmljavinu dobiti ekstremnu količinu kiše koja se zaustavila na brojci od nevjerovatnih 318 litara kiše po metru četvornome!

Oborinska pruga sa šibenskog najudaljenijeg i pučinskog otoka preko Kaprija usmjerena je bila u pravcu otoka Prvića, odnosno Vodica i Tribunja. gdje je prema mjerenjima automatskih meteo postaja tijekom subote i u noći na nedjelju palo u prosjeku između 45 do 80 litara kiše po metru četvornome! U ostatku Šibensko-kninske županije oborine su bile simbolične i kretale su se u prosjeku od 5 do 20 litara kiše po metru četvornome.

Obilne kiše bilo je i na zadarskom području gdje je takođe došlo do iniciranja jačeg grmljavinskog nevremena pa je primjerice na otoku Pašmanu izmjereno preko 100, u Biogradu 80, a na širem području grada Zadra od 40 do 60 litara kiše.

Drugi dio noći donio je napokon i prestanak oborina, a do zore naoblaka se i raskinula pa jutros prevladava pretežno sunčano vrijeme uz slabo do umjereno jugo. U nastavku dana pod utjecajem ciklone nastaviti će se promjenljivo vrijeme uz česte izmjene sunčanog i oblačnog vremena te mogućnost za lokalnu kišu i grmljavinske pljuskove. Uz slabo do umjereno jugo koje će postupno navečer okretati na levant, a zapadnije od Šibenika na buru temperature zraka će biti sasvim ugodne i kretati se od 14 do 18°C.

Prema prognostičkim materijalima razdoblje promjenljivog vremena uz čestu pojavu kiše i pljuskova nastaviti će se i u tjednu pred nama. Pri tome u ponedjeljak i u utorak uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme i slabu do umjerenu buru šansa za oborine je manje nego primjerice tijekom oblačnije srijede i u četvrtak kada će ponovno zapuhati jugo. Temperature zraka i dalje će biti u skaldu sa višegodišnjim prosjecima za ovo doba godine i kretati se od jutarnjih 12 do maksimalno dnevnih i ugodnih 18°C.

Smirivanje vremena uz pretežno sunčano vrijeme i slabu do umjerenu buru nastupiti će od petka i nastaviti se vrlo vjerovatno i u danima narednog vikenda.

Poslijednja izmjena dana Petak, 19 Studeni 2021 00:32
djelomob1.jpg