Studeni 19, 2021 1347

Vikend stabilan uz sumaglicu i nisku naoblaku

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Anticklona nad sjeverozapadnom Europom u čijem središtu "vlada" visokih 1035hPa svoj greben pružila je i prema Jadranu pa je "era" kišnog i nestabilnog razdoblja barem za neko vrijeme iza nas.Ciklone su odmaknule dalje na jug, a prolaz novih frontalnih poremećaja nakratko je zaustavljen do drugog dijela nedjelje kada će sa sa Atlantika približiti frontalni poremećaj koji će već u ponedjeljak inicirati stvaranje Genovske ciklone.

Iako za sve ljubitelje stabilnog vremena ovaj uvod na prvu zvuči sjajno postoji jedan "ali", a zove se inverzija. Naime stabilne anticiklone u zimskom periodu obično donose tiho vrijeme, a sa time je i neizbježna pojava sumaglice i magle koja se tijekom jutra izdigne u nisku naoblaku.

Upravo će niska naoblaka nakon pretežno sunčane subote kada će puhati sasvim slab sjeverozapadnjak u nedjelje veći dio dana prevladavati na zadarskom i u zapadnom dijelu Šibensko-kninske županije. Poslijepodne će zbog sve većeg utjecaja ciklone na cijelom prostoru doći do porasta naoblake.

Temperature zraka će i dalje biti u višegodišnjim prosjecima pa se nakon relativno prohladnog jutra i temperatura zraka od 5 do 10°C dnevni maksimalci kretati oko ugodnih 16 do 18°C.
 
Prva polovica narednog tjedna započeti će pod dominacijom ciklone koja će tijekom ponedjeljka ali i većeg dijela utorka donijeti oblačno vrijeme uz čestu pojavu kiše. Uz pad tlaka zraka koji će se vrlo brzo spustiti sa visokih 1028 na 1006hPa zapuhati će umjereno jugo koje će u noći na utorak sa levanta okretati na buru.

Prema današnjim prognostičkim materijalima u srijedu će nastupiti prolazna stabilizacija vremenskih prilika uz djelomice do pretežno sunčnao vrijeme. Nakon slabe bure u večernjim satima zapuhati će jugo koje će biti uvod u novo pogoršanje vremena koje nam nastupa tijekom četvrtka i petka kada se uz oblačno vrijeme očekuje nova kiša.

Veće zime tako i dalje nema na vidiku, a to ćemo najbolje osjetiti i na temperaturama zraka jer će one u prvoj polovici narednog tjedna u odnosu na vikend biti iste ili tek neznatno niže.

djelomob1.jpg